Jeden z "cílů ukrajinské protiofenzívy"

27. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Ukrajinská armáda bude připravena zahájit protiofenzívu na jaře a jedním ze strategických cílů bude pokus "vrazit klín do ruské fronty na jihu".

Zdroj: zástupce náčelníka Obranné rozvědky Ukrajiny Vadym Skibickij, citováno Deutsche Welle.

Podrobnosti: Podle Skibického bude Ukrajina na jaře připravena k protiútoku. Zároveň poznamenal, že konkrétní doba ofenzívy závisí na řadě faktorů, včetně dodávek západních zbraní.

Zástupce velitele obranného zpravodajství uvedl, že jedním ze strategických cílů protiofenzívy bude pokus "vrazit klín do ruské fronty na jihu – mezi Krymem a ruskou pevninou".

Skibickij nevylučuje, že Ukrajina zaútočí na sklady zbraní na území Ruské federace, zejména v Bělgorodské oblasti. "Útoky na Ukrajinu začínají odtud. To představuje hrozbu například pro Charkiv," řekl.

Účelem protiofenzívy je osvobodit všechna okupovaná území Ukrajiny, včetně Krymu. Zastavíme se až ve chvíli, kdy obnovíme zemi v hranicích z roku 1991," řekl Skibickij.

(Strategická rozhodnutí ohledně bojových operací se zpravidla neoznamují v médiích, tím méně s předstihem. V minulosti například oznámení protiofenzívy u Chersonu, která byla ve skutečnosti opožděna, sloužilo k zakrytí protiofenzívy na úplně jiném úseku fronty, v Charkivské oblasti - pozn. KD.)

Celý článek v ukrajinštině: ZDE

2
Vytisknout
4595

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2023