Pozvání pro Lulu vyvolává spekulace, že Indie změní svůj název

6. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

V minulých dnech vyvolalo mezi diplomaty rozruch oficiální pozvání, které indická vláda zaslala prezidentovi Lulovi i Joeovi Bidenovi a dalším vedoucím představitelům skupiny G20. V dopise oznamujícím slavnostní večeři během summitu nejvýznamnějšího světového bloku se v textu uvádělo, že hostitelem akce bude "prezident Bhártu", nikoli Indie.

Rozhodnutí Indů používat pro oficiální pozvánku výraz Bhárat vyvolalo spekulace, že ultranacionalistický premiér Naréndra Módí možná uvažuje o opuštění anglického názvu používaného pro označení země. Snaha vymazat koloniální minulost není jediným Módího cílem, neboť v zemi reformuje také školní učebnice. Kromě odstranění britských jmen a odkazů ze struktury státu přijal také plán na odstranění islámských názvů z pamětihodností země a dokonce i z důležitých ulic.

Channel 4 News: Indická vláda bourá příbytky muslimského obyvatelstva:

Módí v posledních několika letech vedl vládu se silnými nacionalistickými tendencemi, což vyvolávalo konfrontace s muslimy a dalšími menšinami v zemi. Postupně však také odstranil všechny britské symboly z každodenního života v Indii. Spekuluje se, že ultranacionalistická vláda oficiálně navrhne, aby se místo názvu Indie používal název Bharat.

Pojem Bhárat pochází ze starověkých hinduistických písem, vytesaných v sanskrtu. Módí svolal na konec měsíce zvláštní zasedání parlamentu, který se bude touto otázkou zabývat. V ústavě země se tento termín objevuje také a v různých situacích Indové používají ten či onen termín bez rozdílu. 

Jeho strana tvrdí, že dnes nejčastěji používaný název je stále "symbolem otroctví", protože byl vnucen Londýnem, který území ovládal po dvě století až do roku 1947. Mezitím se země rozdělila na ty, kteří chtějí, aby se jméno, které dali Britové, odložilo, a na ty, kteří věří, že jde jen o další Módího populistický manévr.

 Módího kritici varují, že cílem tohoto gesta je stále jen zdůrazňovat hinduistickou minulost země, a to právě proto, aby se vyhranil a posílil svou politiku vůči menšinám. 

2
Vytisknout
2962

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2023