O důchodové nekompetenci Fialovy vlády

6. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Píše Filip Pertold:

Od října do června letošního roku bylo podáno 113 000 žádostí o předčasný důchod. To jsou lidé, kteří zcela jistě odejdou z trhu práce před důchodovým věkem. Za normálních okolností by to bylo přibližně 23 tisíc. Takže počet nadžádostí je asi 90 tisíc, plus mínus nějaké tisíce.

To je důsledek inflačního šoku, který způsobil výhodnost dřívějších předčasných důchodů, následovat budou další lidé, kteří odejdou dříve kvůli očekávání zhoršení podmínek předčasných důchodů. Celkem tedy očekávejme negativní šok do zaměstnanosti řádově 100 tisíc lidí, tedy jedné kohorty.
Zatímco při změně podmínek předčasných důchodů tomuto jevu nelze moc zabránit, u inflačního šoku to samozřejmě šlo. V okamžiku kdy došlo k inflaci šlo třeba posunout započítání vyšších valorizací do nově přiznaných důchodů o další rok nebo dva. 

Jenže vláda dala omezení, že se nesmí nikomu nic zvyšovat. Takže díky diktátu šetření máme mnoha desetimilardové náklady (dřívější důchody plus chybějící odvody), což už jsem říkal někdy v prosinci v rozhovoru na aktualne.cz. Dalšího komentáře netřeba.

1
Vytisknout
3041

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2023