"Definitivní kolaps SSSR" se odehrává právě teď

11. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
S kroky Arménie směřujícími k rozchodu s Moskvou a Ruskem vedenými organizacemi bývalých sovětských republik jsme svědky konečného rozpadu SSSR - v podobě odpadání jeho "fragmentů" z oběžné dráhy Ruské federace, říká Stanislav Kučer.

Některé z nich těchto zemí jsou "extrémně nepřátelské", zatímco některé jsou "zdrženlivé" ohledně vyjadřování svých pocitů; je však zřejmé, že jejich historické, kulturní a mentální cesty se zcela odchýlily od cest Ruska a že zvolily cestu, kterou lze nejlépe popsat jako 'pryč'.

Tři pobaltské země, Ukrajina, Moldavsko a tří bývalé republiky Kavkazu jsou v nepřátelském táboře, zatímco země Střední Asie jsou zdrženlivé ve svých prohlášeních, ale stále více zaujímají postoje, které je staví do rozporu s Ruskem Vladimira Putina.

To znamená, že že Moskva nemůže očekávat, že dostane jakoukoli podporu ve vojenských záležitostech. V současné době má Rusko v postsovětském prostoru pouze jednoho spojence: Bělorusko. Zbytek se buď ohradí a ozbrojí – nebo se sladce usměje a pak se také ozbrojí.

Postsovětská organizace, Společenství nezávislých států, nikdy předtím nebyla tak nesmyslná a rozdělená jako dnes.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
29970

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2023