BBC: Vyšetřování odhalilo, že bývalí příslušníci al-Káidy jsou součástí jemenských vládních sil podporovaných USA

25. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Vyšetřování BBC odhalilo, že Spojené arabské emiráty rekrutovaly bývalé příslušníky al-Káidy, kteří nyní pracují pro Jižní přechodnou radu (STC), separatistickou skupinu, která je součástí jemenské vlády podporované USA a Saúdskou Arábií.

Spojené arabské emiráty se v roce 2015 připojily k invazi Saúdské Arábie do Jemenu, aby bojovaly proti Húsíům, kteří jsou oficiálně známí jako Ansar Alláh. USA koalici Saúdské Arábie a SAE podporovaly a z dřívějších zpráv vyplynulo, že tato koalice v průběhu let rekrutovala do svých řad bojovníky al-Káidy, informuje web antiwar.com.

Nové vyšetřování BBC citovalo dokument, který odhalil, že 11 bývalých členů al-Káidy nyní pracuje v STC, která si přeje oddělit severní a jižní Jemen a obnovit hranice před sjednocením Jemenu v roce 1990.

Jemenské zdroje sdělily BBC, že bývalý vysoký představitel al-Káidy a podezřelý z bombového útoku na americkou letadlovou loď USS Cole v roce 2000, Násir aš-Šíba, je nyní velitelem vojenské jednotky STC. STC je součástí jemenské prezidentské rady (PLC), která byla vytvořena v roce 2022, když Saúdové dosáhli příměří s Húsíi a vzdali se snahy o znovudosazení bývalého prezidenta Abd-Rabbu Mansúra Hádího.

Vůdce STC Aidarus al-Zubajdí je místopředsedou PLC, kterou USA považují za legitimní vládu v Jemenu. Poté, co prezident Biden začal v Jemenu zasahovat proti Húsíům kvůli jejich útokům na obchodní lodní dopravu napojenou na Izrael, al-Zubajdí vyzval USA k podpoře pozemní kampaně proti Húsiům.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by USA chtěly podpořit novou pozemní kampaň proti Húsíům, ale situace se i nadále vyhrocuje. Od 12. ledna USA bombardovaly Jemen již osmkrát a američtí představitelé tvrdí, že plánují válku s otevřeným koncem.

Húsíové byli dříve partnerem USA v boji proti al-Káidě na Arabském poloostrově (AQAP). V lednu 2015 deník The Wall Street Journal uvedl, že USA "navázaly s Húsíi vazby" v rámci strategie "udržení boje proti klíčové odnoži al-Káidy". O několik měsíců později, v březnu 2015, Obamova administrativa oznámila, že podporuje koalici vedenou Saúdskou Arábií proti Húsíům. 

Šetření BBC se zaměřilo na odhalení o zapojení SAE do cíleného zabíjení v Jemenu. Bylo zjištěno, že počínaje rokem 2015 si Abú Zabí najímalo americké žoldáky, aby zabíjeli členy strany Isláh, jemenské odnože Muslimského bratrstva, která je v SAE zakázána.

Členové americké žoldnéřské skupiny s názvem Spear Operations Group BBC přiznali, že se podíleli na vraždách v Jemenu. Uvedli, že svou činnosti ukončili v roce 2016, nicméně na vojenské základně SAE v jižním přístavním městě Aden pomáhali cvičit tamní jednotky, aby prováděly podobné operace. Cílené zabíjení tak pokračovalo. Zdroje BBC sdělily, že emirátští vojáci pak cvičili Jemence, aby vraždy prováděli sami - aby tak za sebou zametli stopy.

Skupina pro lidská práva Reprieve uvedla, že v letech 2015 až 2018 vyšetřovala více než stovku cílených vražd v Jemenu.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2151

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2024