Omluvte se za snahu pomoci kuřatům! Supermarket Albert útočí na Obránce zvířat smrští žalob

25. 6. 2024

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Praha 25. 6. 2024 - Obránci zvířat čelí žalobě od jedné z největších mezinárodních korporací působících v Česku. Supermarket Albert je žaluje za kritiku podmínek v chovech, odkud řetězec odebírá kuřata pro svou značku “Albertovo čerstvé”. Žaloba požaduje po Obráncích zvířat omluvu a ukončení kampaně. Vedle toho si Albert nárokuje u Rozhodčího soudu doménu www.albertovakrutost.cz, na které se nachází obsah stejnojmenné kampaně.

 

Albert podal žalobu na Obránce zvířat společně se společností kontroverzního podnikatele Zdeňka Jandejska. Jeho společnost zažalovala Obránce zvířat už na začátku května. Vadily jí investigativní záběry z farem, kde se vykrmují kuřata pro značku “Albertovo čerstvé”.

Soud na základě žaloby Jandejskovy firmy vydal předběžné opatření, které Obráncům zvířat zakazuje dál tyto záběry šířit a donutil je zcenzurovat slovní spojení popisující utrpení, které kuřata v chovech prožívají. Albert nyní požaduje po Obráncích zvířat omluvu, stažení veškerého obsahu z kampaňového webu a u Rozhodčího soudu si nárokuje i samotnou doménu www.albertovakrutost.cz

Nejbizarnější na žalobě je, že Albert požaduje omluvu. Máme se omluvit, protože jsme zveřejnili pravdu o tom, že se přešlechtěná kuřata nemohou postavit na vlastní nohy, umírají hladem a žízní a dusí se čpavkem z promáčené podestýlky. Albert se požadavkem na omluvu vysmívá všem lidem, kterým na zvířatech záleží a do Albertu píšou a volají, aby s utrpením kuřat skoncoval,” komentuje situaci vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan.

Žaloba za autentické záběry

Pravost záběrů, které Obránci zvířat zveřejnili na svých sociálních sítích koncem března, již dříve potvrdili Seznam Zprávám i samotní chovatelé. I přesto Jandejskova firma krátce po zveřejnění záběrů podala žalobu. Supermarket Albert se k ní tehdy vyjádřit odmítal, nyní se ale k Jandejskovi přidal.

Albert se neustále schovává před odpovědností za trpící zvířata. Nejdříve za svého dodavatele, teď za žalobu a drahé právníky. Místo toho, aby stejně jako na Západě životy kuřat zlepšil, se Albert neustále vymlouvá a svaluje odpovědnost na všechny kolem. A taky se vysmívá českým zákazníkům, kterým nabízí druhořadou kvalitu. Tak nekvalitní zboží se dostává pouze na české pulty. V dalších zemích, kde Albert působí, si to nedovolí,” říká Trojan.

Útok na svobodné vyjadřování na internetu

Pokusy zmocnit se domény www.albertovakrutost.cz Trojan chápe jako útok na svobodu internetu: „Náš web odhaluje lidem pravdu, která se supermarketu Albert nehodí. Tisíce lidí už z něj poslaly zástupcům obchodního řetězce svůj e-mail s výzvou, aby zlepšili životy kuřat. Bohužel Albert na to reaguje tak, že chce lidem zamezit nejen přístup k pravdě, ale i možnost vyjádřit na chov kuřat svůj názor. Takový útok na svobodné vyjadřování na internetu nemá obdoby.“

Obránci zvířat věří, že doménu uhájí a soudní spor vyhrají. Kromě zmíněného webu veřejnost na utrpení kuřat chovaných pro Albert upozorňují i s pomocí letáků a protestů před prodejnami Albert, které v minulosti proběhly v Praze a v Brně. Kampaň také podpořila řada známých osobností, mezi nimi například Nikol Štíbrová, Jan Musil, Václav Neužil nebo Hana Dědková.

Kampaň Albertova krutost si klade za cíl přesvědčit Albert, aby se zavázal k European Chicken Commitment (ECC), který upravuje standardy pro podmínky chovu kuřat. Upřednostňuje šetrnější plemena, která nejsou přešlechtěna do obřích rozměrů. Požaduje více světla v halách, obohacení ve formě bidel a klovacích substrátů, i šetrnější způsob porážky.

Albert v Nizozemsku a Belgii už tyto požadavky splňuje. V ČR se k závazku zatím nepřihlásil. Z českých supermarketů se zatím přidaly Konzum Ústí nad Orlicí, Trefa a Terno.


Kontakt:

e-mail: pavel.bursik@obrancizvirat.cz


OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů – zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.


Cenzurovaný web kampaně Albertova krutost: https://www.albertovakrutost.cz/

Žaloba Alberta na Obránce zvířat:

http://obrancizvirat.cz/wp-content/uploads/2024/06/zaloba.pdf

Návrh na odebrání domény albertovakrutost.cz:

http://obrancizvirat.cz/wp-content/uploads/2024/06/Oprava-navrhu-1.pdf


Videogalerie z chovů kuřat v ČR:

https://drive.google.com/drive/folders/1UCN5JbYsdDDOvaMh-QFHsdl_BxDQpfeS?usp=sharing

Fotogalerie z chovů kuřat v ČR:

https://drive.google.com/drive/folders/1eqneKunl4OGVo4fejRFZFnDO44uxw1P4?usp=sharing


2
Vytisknout
1891

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2024