Ruští agenti se sídlem ve Vídni obviněni z toho, že zaplatili za vraždu pilota Kuzminova

3. 7. 2024

čas čtení 3 minuty
Deník The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje uvnitř západních zpravodajských služeb uvedl, že ruští státní úředníci se sídlem ve Vídni zaplatili atentátníkům za vraždu ruského pilota Maxima Kuzminova.

Kuzminov přeběhl na Ukrajinu a vzal si s sebou vrtulník Mi-8.

Podle zprávy WSJ více než deset představitelů z Rakouska, dalších evropských zemí a Spojených států naznačilo, že Vídeň se stala centrálním uzlem pro tajné ruské operace. Tyto činnosti zahrnují koordinaci finanční a logistické podpory pro atentáty, sabotáže a nábor v celé Evropě.

Sílící přítomnost ruských představitelů v Rakousku

Zpravodajské zdroje v Rakousku odhalily, že počet ruských představitelů v zemi se za poslední dva roky zvýšil z přibližně 400 na více než 500. Přibližně polovina těchto úředníků jsou diplomaté nebo zastávají manažerské funkce, zatímco druhá polovina je považována za špiony.

Po uzavření ruského konzulátu v Mnichově se několik ruských úředníků, včetně podezřelých ze špionáže, přestěhovalo do Rakouska.

Ruské diplomatické mise ve Vídni operují z přibližně 40 budov, z nichž mnohé jsou na střechách vybaveny různými sledovacími přístroji.

Podezření na sledování západní vojenské pomoci Ukrajině

Západní zpravodajské služby mají podezření, že ruští agenti v Rakousku jsou zapojeni do monitorování logistiky západní vojenské pomoci Ukrajině.

Ruští úředníci ve Vídni údajně platili vrahům, kteří Kuzminova zabili. Kuzminov spolupracoval s Ukrajinou, zběhl s vrtulníkem Mi-8 výměnou za tučnou odměnu a později byl nalezen mrtvý ve Španělsku.

Hotovostní převody a diplomatická imunita

Zprávy rakouské rozvědky naznačují, že Rusko převádí velké částky hotovosti do Rakouska po zemi.

Tyto prostředky pak ruští "diplomaté" distribuují po celé Evropě za použití osobních věcí, které policie nemůže kontrolovat kvůli diplomatické imunitě.

Politická reakce a bezpečnostní opatření

Anonymní rakouský zpravodajský zdroj připustil: "Stáváme se problémem pro naše sousedy, protože Rusko nás používá jako operační základnu."

Opoziční zákonodárkyně Stephanie Krisper, členka příslušného parlamentního výboru, vyzvala rakouskou vládu, aby ukončila svou "extrémně nebezpečnou nečinnost" týkající se ruských špionů, a tvrdí, že podkopává úsilí o oslabení ruského vlivu v Evropě.

Rakouské ministerstvo vnitra tvrdí, že Rakousko zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí, a odvolává se na účinnost svých bezpečnostních struktur.

Mluvčí ministerstva potvrdil, že jsou si vědomi hrozby, kterou představují ruští špioni a vlivové operace, a řeší tyto hrozby v právním rámci.

Právní kontext špionáže v Rakousku

V Rakousku není špionáž nezákonná, pokud není namířena proti samotné zemi.

Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že Vídeň podpoří vyhoštění diplomatů, kteří poruší zákon, pokud budou mít dostatek důkazů.

Minulý týden byl po několika měsících ve vazbě propuštěn bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který byl v březnu zatčen pro podezření ze špionáže.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1143

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2024