Debakl Zemana a Klause ve srovnání s Havlem

1. 7. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Hlavním hostem nedělních Otázek V. Moravce byl prezident Petr Pavel. Hned na začátku mě udeřila do tváře slova Václava Havla z roku 2000 o strašné situace v naší zemi plné korupce, zlodějiny, bezpráví. Ačkoli prezident Pavel řekl, že tato slova platí plně i dnes, uvědomil jsem si svůj pocit, že jsme se opravdu od dob opoziční smlouvy posunuli hodně dopředu.

Ještě více na mě zapůsobily výsledky průzkumu hodnocení českých prezidentů. Nejlépe dopadl právě Havel, pak následuje Pavel, pak Zeman a nejhůře je na tom Klaus. Klaus a Zeman získali přitom srovnatelných 13 vs. 11 procent. Havel 43 a Pavel 21. Pro mě je výsledek Zemana a Klause velmi příjemným překvapením. Oba patří k sobě a oba patří do minulosti. Havel by se naopak měl stát naší budoucností.

 

Pokud jde o prezidentova slova, dotkl se pod vedením moderátora celé palety témat od situace v chudých krajích, školství, milosti, sporu mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu, až po velvyslance v Rusku a českou muniční iniciativu. Co mě zaujalo, je pár věcí. Jednak Pavlovo prohlášení, že opozice měla pravdu ve své kritice rozpočtu, který podle prezidenta není transparentní, manipuluje výši schodku a neplní vládní prohlášení. Hrad chce do nového rozpočtu vstoupit aktivněji, než tomu bylo naposledy.

Dále poměrně obsáhlá byla debata o školství, zejména o zřízení nové vysoké školy právě v Karlových Varech, odkud byl pořad vysílán. O situaci v Karlovarském kraji byla ostatně s prezidentem širší debata. Nový vysoká škola by měla podle prezidenta kraji pomoci. Musí to být ale veřejná vysoká škola a musí se na ni najít peníze. Kde je ale najít?

Bylo zřejmé, že prezident není bezvýhradný příznivce navyšování podpory vysokým školám. Vyžaduje, aby došlo k revizi systému, aby bylo jasné, jakou kvalitu vlastně platíme. Stejně tak se podařilo moderátora dotlačit prezidenta k tomu, aby se připojil ke kritice ministra školství, a to v tom smyslu, že se nedaří realizovat plány na reformu školství jako takového. Všechno ve státě se podle pana prezidenta, logicky, odvíjí od kvality školství.

Konečně mě zaujalo prezidentovo tvrzení, že spustil proces instalace nového velvyslance v Rusku. Prý jej k tomu přiměla mírová konference v Švýcarsku, která nakonec povede k jednání s Čínou a Ruskem. S Ruskem bude podle něj nutné jednat v každém případě, ačkoli zatím Ruska trvá na kapitulaci Ukrajiny. K takovým jednáním pak bude prý třeba koordinovat postup západních velvyslanců v Moskvě, mezi nimiž bude důležité mít i toho našeho. Prezident také sdělil, že na Ukrajině už je padesát tisíc nábojů z tzv. české muniční iniciativy.

2
Vytisknout
2517

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2024