Hrozné jest upadnout v ruce Boha živého

9. 9. 2009

Jednotky SS pronásledované na svém vlastním území židovskými komandy? Předloha k filmové fikci amerického režiséra Quentina Tarantina Hanebný pancharti se ve skutečnosti odehrála na konci druhé světové války.

Na Operaci Nakam (Odplata) vzpomínal v rozhovoru pro agenturu AFP jeden z posledních přeživších účastníků Chaim Miller. .. Historik Winfried Garscha z Centra pro dokumentaci rakouského odboje (DÖW) ve Vídni potvrdil AFP, že "pokud shrneme všechny typy soudů, bylo na konci války odsouzeno, ať už v Rakousku, v Německu, nebo v Itálii, maximálně deset až 15 procent pachatelů nacistických zločinů".

ČTK: Židovská komanda pronásledovala členy SS. Jako ve fikci Tarantina ZDE

ŠOK│ Ta tajná operace židovské brigády britské armády pod vedením Chaima Zaskova se plným jménem jmenovala Nakam VeŠilem (Pomsta a odplata) podle citátu z hebrejské paraši Ha'azinu (Dt 32:35 Má je pomsta i odplata, přijde včas a jejich noha zakolísá, den jejich běd se blíží, řítí se na ně, co je jim uchystáno. | Li nakam veshilem le'et tamut raglam ki karov yom eydam vechash atidot lamo  ) Stejnou taktiku pod stejným názvem použili parašutisté izraelské IDF v noci z 11. na 12. 8. 1953 proti Palestincům. Tarantino toto vše musel vědět, neboť paraša Ha'azinu se čte o šabatu před svátkem Sukot (15. - 23. tišri - 3.-11.10.2009, čas naší radosti - památka na přebývání Židů ve stanech na poušti po jejich vyjití z Egypta - Lv 23, 43, na paměť odhodlání vydat se do nejistoty za svobodou). Haftara k této paraše je píseň Davida krále, 2 Samuel 22:1--51. A právě symbolika jejích 51 veršů tvoří dramaturgii a klíč ke čtení a analýze Tarantinova filmu Inglorious Basterds (Hanebný pancharti) .

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.9. 2009