Skupina význačných světových osobností usiluje o zrušení zákazu narkotik

4. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Nefunguje to. Nikdy to nefungovalo. V současné formě takzvaná "válka proti drogám" nijak nepřispívá k omezení protizákonných narkotik a úřadům se vůbec nedaří zabránit každoročnímu zabíjení statisíců lidí v důsledku mezinárodního obchodu s narkotiky.

To tvrdí panel světových vedoucích představitelů, který tento týden zveřejnil svůj požadavek, aby byly - nejradikálněji za celé půlstoletí - změněny protidrogové zákony.

"Globální válka proti drogám selhala, a pro jednotlivce a společnosti na celém světě to má drtivé důsledky," konstatuje Globální komise pro drogovou politiku. "Je naléhavě zapotřebí základních reforem."

Komise, jejímiž členy jsou bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan i bývalí prezidenti Brazílie, Mexika a Kolumbie, je přesvědčena, že vlády musejí nyní experimentovat s legální regulací drog.

"Toto doporučení se především týká konopí," praví se v jejich zprávě, zveřejněné ve čtvrtek v New Yorku. "Ale chceme podpořit i jiné experimenty v dekriminalizaci."

Ecstasy, která je nyní považována za drogu v kategorii A, by měla být reklasifikována v souladu s názorem lékařů, že je to daleko méně škodlivá látka než legální látky nikotin a alkohol.

Uživatelům narkotik by mělo být nabídnuto vzdělávání a léčba a neměli by být vězněni. Země, které trvají na trestním postihu drog, by se měly zaměřit na stíhání velkoprodejců drog, nikoliv malých prodejců na ulicích.

I když mnoho odborníků považuje toto doporučení za naprosto logické a samozřejmé, většina západních zemí jedná jinak.

Odborná podpora nynějších doporučení Globální komise pro drogy se tedy bude považovat za kontroverzní, aktivisté nicméně doufají, že dojde ke změně v mezinárodní diskusi o drogové politice.

Čtyřiadvacetistránkový dokument argumentuje, že desetiletí zakazování drog vedla k systematickému růstu počtu lidí, kteří pravidelně používají drogy - OSN odhaduje, že jich je nyní celosvětově 250 milionů. Používání opiátů stouplo za posledních deset let o 35 procent, světová spotřeba kokainu a konopí o 27 a 8,5 procent.

V důsledku současných zákonů je rostoucí drogový průmysl v rukou zločineckých gangů, což vede k zintenzivňujícímu se násilí od brlohů západní Afriky až po střední a Latinskou Ameriku. V Mexiku vedly údajné vládní zásahy proti drogovým gangům k usmrcení 38 000 lidí za poslední čtyři a půl roky.

Komise, jejímiž členy jsou také Paul Volcker, bývalý předseda americké Federální rezervní banky, George Shultz, bývalý americký ministr zahraničí a britský podnikatel milionář Sir Richard Branson, požaduje, aby se OSN postavila do čela naléhavých zmwěn globální drogové politiky. Změny by měly být založeny na vědeckých důkazem a nikoliv na tom, co se politicky nosí.

Výbor cituje úspěch liberální drogové politiky v zemích, jako je Portugalsko, Holandsko a Austrálie. Doporučuje, aby vlády přesunuly finanční prostředky z nákladných policejních akcí na preventivní vzdělávací a léčebné programy, o nichž je dokázáno, že vedou k poklesu užívání drog.

"Drtivě přesvědčivé důkazy z Evropy, z Kanady a z Austrálie nyní dokazují, že zacházení s problémem droj jako se zdravotním a nikoliv jako s trestním problémem má pozitivní lidské i sociální dopady, zdůraznila Ruth Dreifussová, spoluautorka zprávy a bývalá švýcarská prezidentka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9765

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2011