Šumava inženýrům!

22. 7. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Pan Pavel Štindl se ve své reakci na můj článek představuje jako technik. Možná by stálo za to, kdyby se, jako většina autorů BL, představil obšírněji na své, k tomu určené stránce: Věk, obor činnosti atd. Zůstaňme tedy u toho: Vzdělání mám vysokoškolské technické...

Odkud ví Štindl, že jsem zastáncem bezzásahovosti? Z mého článku to nevyplývá. Jedná stejně emotivně, jako onen rozčilený mladíček u stánku na Modravě. Jako technik by si měl povšimnout, že jsem ve své reportáži použil některé technické termíny: Bod, přímka, plocha. Účelem těchto slov je vymezit prostor, kterého se článek týká. Všímavý čtenář si pak může udělat podrobnější představu na mapě 1:50 000. Je tedy jasné, kde jsem byl a je také jasné, že tam Štindl nikdy nebyl. Přesto usuzuje, co jsem tam viděl: "...uschlé pahýly stromů..." Moc pozorně můj článek nečetl.

Ujišťuji Štindla, že ačkoliv nepocházím jako on z jejího podhůří, mám k Šumavě také "silné osobní pouto". Po návštěvě lesa kolem Ptačího potoka znovu o něco silnější. Ale takováto vyznání, stejně jako doporučení vyjet si na kole na Poledník a "z rozhledny pohlédnout do kraje a udělat si vlastní úsudek" jsou velmi subjektivní a emotivní. Rozhodně to není způsob, jakým by měl na věci nahlížet technik. To je jako když se jistý politik, kterému už to špatně chodí, prolétne na lesy v helikoptéře a hned má jasno, jako kdyby si to přečetl v Mladé Frontě Dnes. Jako když se jiný inženýr, taky ekonom, toho času na Hradě, projíždí někde kolem Churáňova na lyžích a hned má jasno, že by se měla stavět taky lanovka na Hochficht/ Smrčinu, aby toho lyžování na té "naší" Šumavě bylo víc.

Čeští inženýři prostě mají jasno. Už jednadvacátý rok. Já jasno nemám ani po návštěvě Ptačího potoka toto pondělí. Hlavně nemám jasno v tom, co si vlastně ti Stráští, Štindlové, Zemanové a Klausové představují pod pojmem "Národní park". Pořád mám pocit, že se tu jedná o veliké, ale opravdu veliké nedorozumění. Oni si tu Šumavu asi přejí mít jako takovou větší Stromovku, hezky zelenou a opečovanou zahradníky, sem tam hospodu a rozhlednu, všechno pěkně při ruce a do zoologické zahrady kousek. Vlk a rys za plotem.

Jenže kousek od Ptačího potoka se tyhle představy o národních parcích a jejich poslání velice, velice liší, pane Štindle. Zajeďte se podívat z druhé strany pod Roklan, prosím...!

Podrobnější informace ZDE

0
Vytisknout
10407

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2011