Jsou datové schránky zbytečné? O stížnosti Pirátů rozhodne Nejvyšší správní soud

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 3.8.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Piráti v úterý podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten totiž odmítl přijmout správní žalobu na ministra financí Miroslava Kalouska. Ačkoli byla žaloba včas doručena do datové schránky soudu, soud s ní naložil, jako by přišla obyčejným e-mailem. Piráty v řízení zastupuje advokátka JUDr. Hana Marvanová.

Problém spočívá v tom, že Městský soud v Praze neumí pracovat se svojí datovou schránkou a tvrdí, že žaloba musí být podepsaná elektronickým podpisem. V žalobě Piráti navrhli, aby soud Kalouskovi zakázal utajovat informace o tom, kdo v 90. letech vytuneloval české banky. Část těchto informací již zveřejnil portál PirateLeaks.cz.

Pirátská strana trvá na tom, že žaloba na ministra financí splnila všechny požadavky, které na ni zákon klade. Piráti opírají svoji argumentaci o zákon o elektronických úkonech, podle něhož má podání do datové schránky stejné účinky jako podání písemné a podepsané (§18). Přesto soud se správní žalobou zacházel tak, jako kdyby došla obyčejným e-mailem. Přitom stejný soud již dříve jiné žaloby podané do datové schránky přijal, ačkoliv elektronický podpis neměly.

"Pokud chce člověk komunikovat s úřady, úplně stačí, když se do datové schránky přihlásí pomocí svých bezpečnostních údajů. Nemusí si kupovat ještě elektronický podpis, jak tvrdí Městský soud v Praze," řekl Jakub Michálek, který správní žalobu a kasační stížnost podal.

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že při podání datovou schránkou není elektronický podpis potřeba. V příručce k datovým schránkám uvádí, že podání učiněné fyzickou či právnickou osobou prostřednictvím datové schránky "zásadně nemusí být opatřeno zaručeným elektronickým podpisem, neboť autenticitu dokumentu zajistí samotný systém datových schránek."

"Pokud by Nejvyšší správní soud dospěl k tomu, že podání prostřednictvím datové schránky vyžaduje navíc ještě elektronický podpis, byl by celý projekt datových schránek pro občana zbytečný, protože by nepřinesl nic víc, než nabízí elektronický podpis. Zákon mluví jednoznačně a úřady by měly dokumenty od uživatelů datových schránek brát za rovnocenné těm na podatelně," dodal vedoucí administrativního odboru Pirátské strany Jakub Michálek.

Odkaz:

- Hřebíková a kol. (MV ČR): Datové schránky a činnost správních úřadů. Veřejná správa, 2009 - ZDE

0
Vytisknout
8006

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011