Byl jsem nařčen ze "znevažování Václava Havla"

20. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

chci Vám tímto způsobem poděkovat za článek, který jste uveřejnil dne 19.12., píše Ondřej Illek. Stejně jako Vy si myslím, že je potřeba ukazovat nejen to dobré, ale i to horší. Jednak to patří k novinářské etice (být objektivní), jednak je důležité znát vlastní historii z více úhlů pohledu a (třeba) i nepříjemnou pravdu.

V tomto ohledu mě velmi zklamaly negativní ohlasy mých přátel, které jsem sklidil po uveřejnění článku o úmrtí Václava Havla na svém facebookovém profilu s mým přidaným komentářem "Já na něj osobně moc hrdý nejsem, ale jeho činy at' soudí jiný...".

Po předložení důvodů, proč já sám Václava Havla nemůžu glorifikovat jako jiní, jsem byl nařčen ze znevažování této osoby, nevhodného chování atd. Dostalo se mi dokonce odpovědí jako cituji "DELETE" , "Chudáku".

Opravdu nejvíc mě ale zklamal následující příspěvek od jedné mé spolužačky - opět cituji "Ale na co nám dneska budou fakta o jeho chybách? ja si nepotřebuju hledat, co všechno udělal špatně...:( a už vubec ne dneska,no:(".

Téměř nikdo z diskutujících nepředložil důvody, proč si myslí zrovna opak, což jen svědčí o tom, že tito lidé na danou věc svůj žádný názor nemají a jen předávají dál, co slyšeli v našich mainstreamových mediích. Navíc, copak lidé (zvláště mladí!) nedokáží respektovat jiný názor?

Opravdu se mi neusínalo lehce s představou, že jako studenti a letošní maturanti, nemáme zájem o své dějiny. Dokonce se ani nesnažíme a nehledáme pravdu a fakta, jakže to tedy ve skutečnosti bylo? (Netvrdím samozřejmě, že všichni musí dojít ke stejnému pohledu jako já). Prostě si sedneme k televizi a budeme hezky papouškovat to, co se tam dozvíme, bez nějakého zájmu udělat si vlastní obrázek?

Proto Vám děkuji za Váš příspěvek, protože si myslím, že je nejen hluboce pravdivý, ale do demokratické společnosti prostě patří.

Hluboká neznalost naší historie u nás mladých je ale zásadní problém, který může vyústit v katastrofickou budoucnost. Neznalost a neinformovanost v tehdejší společnosti totiž nepřímo zapříčinila vznik komunistického režimu u nás a nemůže opět vyústit v nic dobrého.

0
Vytisknout
15012

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2011