Hrozí další válka v Perském zálivu?

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že Spojené státy a Írán směřují ke konfrontaci v Perském zálivu. Navrch k už tak vysokému napětí kvůli íránskému jadernému programu uvalily USA tvrdé ekonomické sankce mj. i na finanční sektor teheránského režimu. Sankce poškodily hospodářství země a ta odpověděla hrozbou přerušení veškeré přepravy v Perském zálivu. Íránští představitelé také pohrozili vojenskou akcí proti Spojeným státům a jejich spojencům v regionu, pokud budou pokračovat ve stávajícím kursu. Na cestě do regionu jsou dvě letadlové lodě.

Jak došlo k eskalaci? Během novoročního víkendu Íránci oznámili, že vyrobili vůbec první vlastní jaderné palivo, což potenciálně znamená velký pokrok ve výrobě jaderné bomby. Poté provedli zkoušky tří protilodních raket v Hormuzském průlivu, 68 km hrdle v Perském zálivu, kterým je převáženo kolem 20% věškeré světové ropy.

Íránský admirál řekl státní televizi, že šlo o varování Americe; že Írán zaútočí na každého nepřítele, který ohrožuje jeho zájmy. USA zareagovaly vysláním dvou letadlových lodí do Perského zálivu, kde mají vystřídat loď USS John C. Stennis, jež právě ukončila nasazení na Středním Východě. Írán poté USA požádal a varoval je, aby další letadlovou loď už do zálivu neposílaly - s tím, že jde o varování první a poslední.

Uzavře Írán skutečně Hormuzský průliv? Nezdá se to pravděpodobné. I když jistě může způsobit problémy, bylo by ve skutečnosti těžké dosáhnout úplného uzavření. Podle Reuters Íránu chybí schopnost udržet po delší dobu v oblasti dostatek válečných lodí i schopnost působit v otevřených vodách. (Experti Reuters zřejmě nečtou mnoho let známé analýzy, podle nichž by Írán v případě napadení k zablokování průlivu použil kombinaci námořních min a protilodních raket - pozn. KD.) Kromě toho velitel Revolučních gard i námořnictvo mezitím ve věci hrozby zařadily zpátečku.

Dá se nicméně očekávat, že v nejbližší době ceny ropy zůstanou kvůli hrozbě vysoké.

Vzhledem ke třem nedávným záhadným výbuchům, které zasáhly íránská jedrná zařízení, a předčasná smrt tří jaderných vědců v posledních dvou letech, vedou některé analytiky k závěru, že USA a jejich spojenci jsou už ve skutečnosti dávno zapojeny do tajné války proti Íránu.

Oproti situaci, kdy USA v 80. letech zasahovaly do tzv. války tankerů v Perském zálivu, mají dnes ovšem v regionu podstatně hustší síť základen i více jednotek. 5. flotila operuje z Bahrajnu, pouhých 300 kilometrů od íránského pobřeží. Námořnictvo má k dispozici účinnější protiopatření proti minám a raketám a speciální síly nové přepravní a operační možnosti. A kromě toho USA doufají, že regionální spojenci pomohou Írán odstrašit.

Čeká nás nová válka o ropu? Je možné, že Obama podlehl reálpolitice, nebo bude Republikány zatlačen doprava. Izrael nepochybně tvrdě pracuje na nátlaku ve prospěch války, a to v době, kdy jsou USA uprostřed prezidentského volebního cyklu, a tedy tímto tlakem zranitelné. Také Írán je ve volebním roce a konfrontace by posílila "tvrdé jádro" právě v okamžiku, kdy jsou Íránci nespokojeni s ekonomickou politikou režimu. Agresívní američtí konzervativci tedy pomáhají teheránským odvést pozornost obyvatelstva od domácích problémů. Ale to, zda hra s ohněm v Perském zálivu povede skutečně k vojenskému konfliktu, zůstává zatím nejasné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
20305

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2012