Vox populi : chceme vládu silné ruky!

20. 1. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Výrazem naprostého znechucení nad politickými stranami je volání lidu po vládě pevné ruky. Průzkum STEM ukazuje, že si ji přeje nejen většina generace 60 +, ale překvapivě i 68% mladé generace ve věku 18 -- 29 let (blíže viz ZDE). Vládě silné ruky ústavně odpovídá prezidentský systém. ČR by se tak významně posunula k systému, který dnes funguje v USA.

Prezidentský systém

Prezidentský systém je charakterizován následujícími hlavními znaky:

1. přímá volba prezidenta, kde mandát hlavy státu je přímo odvozen z vůle lidu,

2. prezident stojí v čele výkonné složky moci a stává se relativně nezávislým na zákonodárném sboru,

3. sestavování a jmenování vlády je plně v kompetenci prezidenta. Předseda vlády a jednotliví ministři jsou prezidentovi plně podřízeni a vystupují jako naplňovatelé jeho rozhodnutí,

4. prezident je fakticky neodvolatelný a je volen na pevně stanovené volební období.

Prezidentský systém by měl mimořádně negativní dopad na politické strany, zejména ekonomický, protože by už nemohly vysávat státní penězovody, ovlivňovat státní zakázky a "peníze z Bruselu". Státní penězovody, zakázky i "bruselské peníze" by byly zcela v rukou prezidentových mužů. Ani ten nevětší naiva si nemyslí, že by se politické strany od nich nechaly dobrovolně odstrčit.

Budou na podzim nové volby, nebo úřednická vláda?

Největším vládním stratégem je bezesporu Miroslav Kalousek. V roce 2012 jej čeká ne jeden, ale spíše více úsporných balíčků, které popularitu TOP(ky) před podzimními volbami zcela jistě nezvýší. Problémy mu mohou způsobit i soudní spory při vydávání církevního majetku. Bylo by pro něj mnohem výhodnější položit vládu a počkat v závětří, nebo ostřeji řečeno: nechat "vyžrat" důsledky svých škrt - reforem někomu jinému. Spojence pro shození vlády má. Je jí ČSSD, která se navíc obává nástupu nových stran Andreje Babiše a Jiřího Paroubka, jež by jí mohly ubrat hlasy. Předčasné volby by novým stranám zkrátily čas na jejich zformování a "veverky" by byla zcela mimo hru. Jinými slovy obě strany mají dobré důvody, proč se spojit a "shodit" vládu co nejdříve.

Václav Klaus také potřebuje čas, aby zformoval svůj politický blok. Z jeho strany můžeme očekávat pokus o nastolení úřednické vlády, jímž by potřebný čas získal. Pokud by ČSSD získala tichý souhlas KSČM, mohly by tyto tři strany společně pohodlně změnit Ústavu tak, aby jejich záměru vyhovovala a vyšachovaly ze hry i Václava Klause. Nejen ČSSD, ale i KSČM by mohly nové strany odebrat voliče, takže i ona bude mít zájem na co nejbližším termínu konání voleb. Nové volby by tak mohly být již na podzim, například ve spojení s krajskými. Letošní rok tak může být ještě velice zajímavý!

Nechá se lid opít rohlíkem?

Ani TOP(ce), ani ČSSD či KSČM by nevadila přímá volba prezidenta. Ústavně by se jednalo o polo- prezidentský systém, kde všechny důležité penězovody i nadále zůstávají v rukou politických stran. Přímá volba prezidenta by byla jen úlitbou lidu, aby měl pocit, že může o něčem "důležitém rozhodovat". Vlk se nažere a koza zůstane celá!

0
Vytisknout
12138

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2012