V Moskvě demonstrovalo proti Vladimiru Putinovi "120 000 lidí", pro Putina "140 000 osob"

4. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce protivládních demonstrantů v sobotu demonstrovaly proti Putinovi v Moskvě a v dalších ruských městech.

Demonstraci neodradilo ani mrazivé počasí - v Moskvě bylo -18 stupňů Celsia. Demonstrace měla karnevalový charakter. Vůdci opozice tvrdi, že se demonstrace účastnilo až 120 000 lidí. Lidé se podle nich prý přestali bát. Policie odhadla počet protiputinovských demonstrantů na 35 000.

Většina protiputinovských demonstrantů si stěžuje na aroganci moci a na to, že činitelé u moci kradou. "Úřady žijí čistě ve svém vlastním uzavřeném světě, nemluví s občany. My si chceme zvolit politiky, kteří s námi budou mluvit. A nechceme uctívat jedinou osobu". Jiná demonstrantka uvedla: "Chceme vrátit svou důstojnost. Úřady námi pohrdají. Nedávno jsem jela navštívit nemocnou matku v nemocnici a oni uzavřeli ulici na hodinu, protože kolona limuzín vezla Putina kamsi na čaj. Seděla jsem v autě a zuřila jsem."

Zároveň se v jiné části Moskvy konala manifestace proputinovských příznivců, podle odhadu policie na ní bylo 140 000 osob.

Demonstranti na protiputinovské demonstraci požadují opakování prosincových voleb, propuštění politických vězňů, reformu politického systému, odvolání šéfa ústřední volební komise a registraci dalších politických stran. Požadují, aby jejich stoupenci dne 4. března 2012 v prezidentských volbách nehlasovali pro Putina.

Jeden z mladých účastníků proputinovské manifestace řekl reportérům, že si přeje o sobě rozhodovat sám, ne aby mu Západ nařizoval, co má dělat.

Euronews upozorňuje, že v minulosti byly proputinovské manifestace posíleny sympatizanty odjinud, které přivezly autobusy. Objevily se také zprávy některých učitelů, že se ocitli pod tlakem odborové organizace , aby Putinovi vyjádřili podporu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
9223

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012