Podle Klause je demokracie formální

27. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tom, že Václav Klaus prohlásil, že odposlechy ničí demokracii, to je zcela v souladu s jeho dlouhodobými hodnotovými postoji, z nichž plyne, že "demokracie" je pouze formální možnost občanů někoho si zvolit, kdo je tak jako tak okrade.

Proto Klaus miluje Rusko a nenávidí EU, proto kritizuje soudnictví a proto vystoupil proti statečnému úředníkovi Michálkovi, který čelil korupci.

Václav Klaus své pojetí "demokracie" jako vlády "neviditelné ruky" zlodějů oproti vládě práva a zodpovědnosti veřejných činitelů vůči společnosti realizoval během kupónové privatize a opoziční smlouvy.

Dědictví tohoto pojetí politiky sklízíme stále a Pavel Bém, Klausův člověk, se jím zjevně řídil v roli pražského primátora, jak je patrné z uniklých nahrávek.

Je velmi pravděpodobné, že tímto způsobem funguje převážná část české politiky. Ale hlavním zosobněním těchto způsobů je Václav Klaus, který stále ještě má vysokou podporu a důvěru veřejnosti.

Že by česká veřejnost obdivovala "demokracii" v Klausově pojetí? Dokud česká veřejnost neprocitne a nepochopí ohavnost klausismu a důležitost fungující občanské společnosti a právního státu, bude Česko jen odporným mafiánským systémem s kořeny v opoziční smlouvě.

Klaus už mnohokrát zjevně a neomaleně stál za touto povahou českého státu, velmi výmluvně např. v novoročním projevu z 1. ledna 2011 (http://blisty.cz/art/56448.html).

To, že se dnes staví proti uniklým odposlechům, je zcela logické: pro něj to je nebezpečné vyrušování politiků v jejich záslužném rozkrádání veřejných prostředků. Ostatně, nějaké nahrávky velmi pravděpodobně existují i na něj.

0
Vytisknout
9434

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2012