Evropské burzy byly znovu zasaženy panikou

11. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

V úterý znovu explodovala evropská dluhová krize. Burzy po celém kontinentu zachvátila vlna paniky. Hromadně se prodávaly akcie uprostřed obnovených obav v důsledku drastických škrtů ve Španělsku a v Itálii.

Nervózní klid, vládnoucí v Evropě od schválení řeckého záchranného balíčku v únoru, se rozplynul poté, co se finanční trhy zděsily nad nezvratnými důkazy, že se Evropa znovu propadá do recese a že sílí odpor veřejnosti proti škrtům v sociálních službách a zvyšování daní.

V ohnisku děsu se octly Itálie a Španělsko, třetí a čtvrtá největší ekonomiky v eurozóně. Investoři požadovali zvýšené úroky za vládní obligace.

"Španělsko je v ohnisku evropské bouře," přiznal ministr financí Luis de Guindos. Odmítl vyloučit nutnost záchranného balíku pro Španělsko.

V Itálii čelí koaliční vláda Maria Montiho rostoucímu nepřátelství vůči reformě pracovního trhu. Nervózní makléři se zaměřili na velký státní dluh Itálie. Trhy jsou také silně nervózní, protože není vyloučeno, že řečtí voliči odmítnou škrty a Francouzi nezvolí prezidenta Sarkozyho na druhé funkční období.

Řecká vláda uvedla, že se v Řecku budou konat všeobecné volby 6. května. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že podpora pro mainstreamové strany, které podporují škrty, je příliš slabá na to, aby mohly utvořit vládu.

Úrokové míry desetiletých španělských obligací dosáhly poprvé od ledna výše 6 procent. Akcie v Madridu poklesly o téměř 3 procenta na nejnižší úroveň od března 2009.

V Itálii poklesly akcie o 5 procent na základě nepodložených spekulací, že se vláda chystá snížit předpovědi hospodářského růstu a obchodování s akciemi bylo v několika bankách suspendováno poté, co jejich hodnota ostře poklesla.

Akcie poklesly i na Wall Street, kde dopad situace v Evropě posílil obavy, že americké hospodářské oživení oslabuje. Wall Street byla ovlivněna zklamáním z údajů o růstu nezaměstnanosti v USA z minulého týdne.

Evropští politikové doufali, že druhý záchranný balíček pro Řecko a celá řada nouzových opatření, schválených Evropskou ústřední bankou, zastaví dlouhé měsíce hospodářského chaosu. Guvernér španělské ústřední banky varoval, že pokud se ekonomická situace nezlepší, španělské banky budou potřebovat nové státní finanční dotace. Další a další vlny úsporných opatření vedly ve Španělsku ke zvýšení nezaměstnanosti na 23 procent. 50 procent mladých lidí ve Španělsku je nezaměstnaných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11440

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2012