Bude Nicolas Sarkozy postaven před soud?

11. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Během prezidentské předvolební kampaně ve Francii se bývalá prezidentská kandidátka Ségolène Royal vyjádřila, že se Sarkozy snaží tak usilovně o znovuzvolení proto, že se silně obává ztráty imunity po odchodu z úřadu. Sarkozy je obviňován, že jeho strana obdržela v předvolební kampani r. 2007 od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové obálky s protizákonnými finančními dary. Vyšetřující soudce se snaží zjistit, zda Sarkozyho strana tehdy dostala milion euro ilegálního financování a zda finanční transfery ze švýcarských kont obdržel pokladních Sarkozyho strany, anebo dokonce Sarkozy sám.

Letos v únoru bylo zahájeno vyšetřování proti Ericu Woerthovi, bývalému ministru pro státní rozpočet a tajemníkovi Sarkozyho strany, zda skutečně obdržel r. 2007 od Bettencourtové protizákonně peníze.

Zřejmě bude také zahájeno vyšetřování, zda Sarkozy provozoval tajný "černý kabinet", který zneužíval bezpečnostních služeb francouzského státu ke sledování novinářů z deníku Le Monde ve snaze odhalit jejich zdroje pro skandál Bettencourtová. Vyšetřován je šéf bezpečnostních služeb a Sarkozyho spojenec.

V takzvaném "skandálu z Karáčí" vyšetřují soudci obvinění, že výnosy z prodeje francouzských zbraní Pákistánu začátkem devadesátých let korupčně financovaly neúspěšnou prezidentskou kampaň Sarkozyho vzoru Edouarda Balladura. Sarkozy byl mluvčím jeho kampaně.

Internetový server Mediapart zveřejnil minulý měsíc dokuemnt, z něhož vyplývá, že bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí souhlasil, že bude financovat Sarkozyho volební kampaň z r. 2007. Sarkozyho server žaluje, avšak soudci zkoumají pravost tohoto dokumentu.

Loni byl odsouzen za korupci bývalý francouzský prezident Jacques Chirac. Zneužil veřejné fondy pro politické účely, když byl starostou Paříže. Finacoval si protizákonně ze státních zdrojů předvolební prezidentskou kampaň r. 1995.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8486

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012