Guvernérské volby ve Wisconsinu: 7:1 na dolary pro Republikánskou stranu

7. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Scott Walker zůstává v křesle wisconsinského guvernéra a při obhajobě porazil demokrata Toma Barretta na dolary v poměru 7:1. Walker je známým příznivcem brutálního omezování práv odborů. Co to naznačuje ve vztahu k listopadovým prezidentským volbám?

Walker se dovolává odkazu Ronalda Reagana, který kdysi protiodborářskou politiku nastartoval, když nařídil propustit stávkující letecké dispečery. Od té doby vliv odborů klesá a stejně tak dělnické mzdy. Když se Walker pustil do odborů ve veřejném sektoru, šlo mu o to natlouci poslední hřebík do rakve zásadně důležitého zdroje politické i finanční podpory Demokratické strany. Plutokraté ho za to odměnili přívalem dolarů.

Bezedné kapsy Republikánské strany jsou i důvodem ke znepokojení pro Obamu, který se v listopadu pokusí obhájit křeslo v Bílém domě. Demokratická strana už má potíže s hnutím Occupy, které se snaží dosáhnout toho, aby odbory a levicová část příznivců (progressives) stranu opustili. To může dále posílit centristy, kteří budou usilovat o to, aby se neodcizili Wall Street a neocitli se ve finanční nevýhodě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5744

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012