V důsledku horentního školného se k univerzitnímu studiu v Anglii přihlásilo o 15 000 studentů méně než loni

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Zvýšení univerzitního školného v Anglii na 9000 liber (více než 270 000 Kč) ročně vedlo k poklesu žadatelů o univerzitní studium o 15 000, tedy o přibližně 9 procent.

Zvýšení školného vedlo v Anglii k rozsáhlým demonstracím a k likvidaci politické pověsti strany Liberálních demokratů, slabšího partnera v konzervativně-liberálnědemokratické vládě. Liberální demokraté totiž před volbami v květnu 2010 výslovně slíbili, že univerzitní školné zruší. Šéf strany Nick Clegg v té věci dokonce před kamerami podepsal veřejný příslib. Po volbách pak Liberální demokrati tento příslib zrušili.

K poklesu žadatelů o studium nedošlo ve Skotsku, kde skotský parlament rozhodl, že univerzitní studenti v pregraduálním studiu nebudou platit školné, ani ve Walesu a v Severním Irsku, kde je roční školné omezeno na maximum 3465 liber.

Mluvčí britského Ministerstva "pro byznys, inovace a kvalifikace" uvedla: "I s malým snížením počtu žadatelů o studium bude i letošní přijímání studentů na vysoké školy velmi intenzivní soutěží, protože lidé stále chápou, že univerzitní vzdělání je dobrou dlouhodobou investicí pro jejich budoucnost."

Jan Čulík k tomu poznamenává: Vnímat univerzitní vzdělání JEN jako ekonomickou investici je ovšem obscénnost. Vzdělání se v mysli omezených manažerských politiků a státních úředníků proměnilo v "ekonomickou investici", takže je nyní možné za ni účtovat lidem horentní poplatky

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5845

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2012