Mitt Romney vede ve čtyřech průzkumech volebních preferencí

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Republikánský vyzyvatel Baracka Obamy Mitt Romney vykazuje náskok v celkem čtyřech celostátních průzkumech volebních preferencí. Významně mu pomohlo vítězství v debatě kandidátů v Denveru, která proběhla minulý týden.

Romney vede o čtyři procentní body v průzkumu nestranické agentury Pew, o tři body v šetření levicové agentury PPP, zatímco podle Gallupova ústavu vede o dva body. Podle pravicového Rasmussena vede také o dva body.

Romneyho spolupracovníci změnu vysvětlují tím, že po období, kdy Romney čelil Oamovým útokům, se nerozhodnutí voliči začínají zajímat o ekonomické problémy. V této oblasti se Romney těší větší důvěře.

Podle detailní analýzy bude však pro Romneyho obtížné tento nárůst popularity udržet.

Romneyho tábor doufá, že se podaří náskok upevnit po čtvrteční debatě Paula Ryana s viceprezidentem Joem Bidenem.

Republikánská kampaň, kterou Romneyho poradci a proizraelská lobby dlouho tlačili značně vpravo, se v době obratu začala v několika oblastech posouvat zpátky ke středu a soustředila se také na osobní příhody. Údajně by za touto změnou mohl stát také jeho nejstarší syn Taggart a manželka Ann.

Toto předvádění Romneye z lidské stránky zřejmě přebylo efekt nahrávky, ve které kandidát označil 47% Američanů za parazity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6346

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2012