Protislámský "suverénní" muslim?

10. 10. 2012 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 6 minut

Suverenita - Blok Jany Bobošíkové s blížícími se krajskými volbami opět začala hrát na strunu odporu k islámu mezi obyvateli České republiky. Jak řekla sama vůdkyně tohoto bloku, jsou proti mešitám v České republice - ale co potom s případnými muslimy v této straně?

Ponechme stranou otázku, jaké cíle sledují případní muslimové působící v této straně, otevřeně hlásající odpor k islámu a muslimům. Když ovšem na otázku Idnes.cz: "Představuje islám nebezpečí pro Evropu?" Odpověděla Jana Bobošíková: "Ano. Evropa jej chybně akceptuje nikoliv jako osobní víru jednotlivce, ale jako způsob života".

Je potřeba pozorně si prostudovat kauzu o českém muslimském konvertitovi Liborovi Matoušovi, na jehož islámské vazby nedávno upozornil deník MF DNES. (Podrobnosti ZDE).

S Liborem Matoušem jsem osobně stýkal několik let. Byl jsem mu i za svědka na islámské svatbě a o jeho politické kariéře ve strukturách kolem strany "zdravého rozumu Jany Bobošíkové" jsem věděl delší dobu. V jeho politických aktivitách ho podporovali i někteří muslimové, ale nikdy mi nebylo jasné, proč podporují stranu hlásající odpor k islámu.

Když v roce 2010 Jana Bobošíková opět veřejně vystoupila proti mešitám, tak se mi ozvalo několik muslimů s tím, že by se mělo apelovat na Libora Matouše, aby veřejně odmítl postoj Jany Bobošíkové, neboť "je přece náš a pomáháme mu". Samozřejmě, že Libor nic takového neučinil a raději se přestal ukazovat v mešitě, ale své kontakty s muslimy nepřerušil, jen měl strach, že by ho mohl někdo v mešitě vyfotit.

Tehdy jsem sice souhlasil s muslimy, že se na členství muslimů v Suverenitě - Bloku Jany Bobošíkové upozorní, ale přesvědčil jsem je, aby tak nečinili jmenovitě s odkazem na Libora Matouše. A tak byla do medií zaslána tisková zpráva, kterou převzaly i Britské listy (podrobnosti ZDE).

Liboru Matoušovi a Muneebu Hasanovi Alrawimu (předseda Islámské nadace v Brně) se to vůbec nelíbilo, ale na jejich naléhání, abych mlčel k náboženskému přesvědčení Libora Matouše, jsem řekl, ať si jdou tedy sami vysvětlovat řadovým muslimům, proč muslimové mají podporovat muslima, který je ve straně hlásající boj proti islámu, mešitám a muslimům. Inu, řadoví věřící ne vždy "chápou" velkou hru svých vůdců.

Krátce poté došlo k definitivnímu prozrazení náboženského přesvědčení Libora Matouše. Bývala muslimka Pavlina Bitárová si po Brně všimla volebních reklam Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové, na kterých byly fotografie kandidátů této strany do vedení města Brna, a upozornila na sociální síti Facebook ve skupině "Islám v ČR nechceme", že z dob svého islamování zná osobně Libora Matouše jako jednoho z nejaktivnějších muslimských konvertitů v Brně, který patří do nejužšího kroužku kolem vedení islámské nadace.

Její výpověd pro média jsem potvrdil i já, neboť jsem už měl dost toho přetvařování a nepřišlo mi morální, že někteří muslimové propagují muslima, který se snaží získat politickou kariéru podporou strany tvrdící, že bojuje proti islámu, muslimům a mešitám.

Sám Libor Matouš byl osloven médii, ale bezostyšně lhal. Nejen, že tvrdil, že se k islámu nikdy nehlásil, ale v hovoru s novináři obviňoval mě a Pavlinu Bitarovou ze lži a tvrdil, že také nikdy nebyl v Saudské Arábii.

Tehdy to byla ale jeho jediná reakce. Tehdy se nesoudil, nežaloval policii apod. Asi moc dobře věděl, že dokud se hlásím k islámu já, tak se mu nepodaří proti mě sjednotit řadové muslimy k umlčení mého upozorňování na amorálnost jeho chování a chování muslimů, co ho podporují.

Jenže vše se změnilo poté, co jsem se veřejně zřekl islámu. Krátce poté Libor Matouš na mě podal žalobu u soudu s cílem donutit mě prohlásit, že nikdy muslimem nebyl. Snad si myslí, že teď, když se již neskrývám se svou kritikou islámu a působení islámských nadací v České republice, se mu může podařit přivést k soudu dost muslimů, kteří budou mít mnoho důvodú lhát proti mně a zároveň v jeho prospěch.

Samotný soud má proběhnout na konci listopadu a nejspíše to bude poprvé v historii České republiky, co se někdo soudí o to, jestli byl, nebo nebyl muslim. Přitom chování samotného vedení Suverenity v této kauze je podivné. Libor Matouš je mnohem lépe informován o pozadí aktivit některých čelních představitelů českých islámských nadací, jež jsou na hraně zákona (případně i za ní), a mohl by být velmi výhodnou kartou nejen v mediálním boji o voliče, ale i v boji s aktivitami islamistů v České republice. Jenže on a ani jeho strana toho nechtějí využít.

Samotný Libor Matouš se velice dobře zná nejen s Lukášem Větrovcem, který se proslavil antisemitským kázáním v brněnské mešitě, ale během svého pobytu v Kuvajtu, Egyptě a Saudské Arábii se setkal i s významnými představiteli muslimů usilujících o šíření saudskoarabské verze islámu v ČR. Jenže z nějakého důvodu nechce proti muslimům a islámu, ať již v umírněné, nebo radikálni podobě, vystupovat.

A zde si osobně kladu jednu otázku: "Není tedy celá kampaň Suverenity a Bobošíkové o boji proti islámu a mešitám jen kalkulem? Nebo naopak, jsou v tom nevinně a Libor Matouš jim lže?"

Odpověď na tuto otázku se začneme dozvídat na konci listopadu u krajského soudu v Ostravě.

Na fotografii v davu posluchačů přednášky pro muslimy na islámském kongresu v Třebíči Libor Matouš (zeleně) a Lukáš Větrovec (červeně).

0
Vytisknout
9096

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2012