Sexistické stereotypy dominují titulním stránkám britských novin

15. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Muži jsou autory 78 procent všech článků na titulních stránkách britských novin a 84 procent osob, zmiňovaných v redakčních úvodnících, jsou také muži. Vyplývá to z analýzy devíti britských celostátních deníků za čtyři týdny.

Obdobný problém existuje i v televizních stanicích, kde jsou odstraňovány z autoritativních moderátorských a reportérských pozic ženy středního a staršího věku.

Analýzu provedla organizace Women in Journalism. Zjistila, že z kvalitních deníků má největší počet autorek objevujících se na titulní stránce - 33 procent - hospodářský list Financial Times. V konzervativním deníku Daily Telegraph jsou autory článků na titulní stránce z 89 procent muži, v bulvárním deníku Sun je to 86 procent, v deníku Times 82 procent a v deníku Guardian 78 procent.

Z 668 jmen, zmíněných v redakčních komentářích, bylo 84 procent mužů a jen 16 procent žen. Ženy jsou převážně zmiňovány jen jako oběti, anebo jako celebrity.

I když ve fotografiích, otištěných na prvních stránkách britských deníků, byla větší genderová rovnost, mezi prvními deseti nejčastěji fotografovanými osobami nebyla ve zkoumaném měsíci žádná politička či žena zastávající nějakou vedoucí funkci.

Když tisk vydal fotografii mocné ženy, byla vždycky nelichotivá. Ze čtyř případů otištění fotografie britské ministryně vnitra Teresy Mayové byla třikrát otištěna tatáž fotka, na níž Mayová dělá groteskní grimasu. Fotografie německé kancléřky Merkelové byla otištěna třikrát, dvakrát to byl snímek, kdy Merkelová zvedá ruce nad hlavu a má naduté tváře, protože se připravuje vyfouknout. Fotografie, na niž by ženy vypadaly mocně a vážně, se většinou netisknou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6680

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2012