Porazí Romney Obamu díky manipulaci voleb v Ohiu?

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Elektronické hlasovací přístroje v Cincinnati vlastněné obchodními partnery Mitta Romneyho mohou rozhodnout letošní prezidentské volby v USA. Byl by to podobný scénář, jaký byl realizován při znovuzvolení George W. Bushe v roce 2004.

Od roku 1960 žádný kandidát neusedl v Bílém domě, pokud nevyhrál v Ohiu. A žádný Republikán nikdy nezvítězil ve volbách, pokud nevyhrál v Ohiu. Média už na to začínají předem upozorňovat.

V případě voleb v roce 2004 došlo v Ohiu k zásahu tehdejšího státního tajemníka J. Kennetha Blackwella, který byl současně zapojem do Bushovy kampaně i řídil volby.

Rozsáhlé využití elektronických hlasovacích přístrojů firmy ES&S vybavených softwarem Diebold patřící společnosti Triad umožnilo "upravit" 4% náskok Kerryho na 2% vítězství Bushe. Všechny zmíněné firmy patří příznivcům Republikánské strany.

Tato situace se opakuje. Většina voličů v Ohiu bude opět volit na přístrojích vlastněných osobami blízkými kandidátovi Republikánské strany. Společnost Hart Intercivic vlastní aparáty proslulé mechanickou poruchovostí, početními chybami a dalšími problémy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7171

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012