Jak je to skutečně s pomazánkovým máslem

20. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Podle platné úpravy EU z roku 1994 je máslem výlučně směs skutečného másla a vody, u nízkotučného másla se připouští nejmenší obsah tuku 39 %. České pomazánkové máslo má jiné složení a dělá se jinou technologií. Takže ani kdyby se v něm zvýšil obsah tuku, neodpovídalo by unijnímu standardu.

V době, kdy přistupovala do Unie Česká republika, předpisy neumožňovaly následným postupem získat výjimku, kterou několik států skutečně má. Česká republika ale mohla požádat o trvalou výjimku při sjednávání vstupu do EU. To neudělala. Od samého podpisu přístupové smlouvy se tedy ví, že pro nás název pomazánkové máslo není přípustný. Tuto skutečnost potvrdili občané ČR v referendu, kterým akceptovali evropské právo.

Čeští obránci pomazánkového másla prohlašují, že náš název nikomu nevadí, nikdo si ho s máslem nesplete a jeho záměna nikomu nevadí. Kdyby tomu tak bylo, Evropská unie by nekonala. Kdyby nebylo žalobce, nebylo by ani soudce. Jenže v roce 2006 došla Evropské komisi slovenská stížnost. Slovenští výrobci totiž nařízení Unie splnili. Češi mají proto neoprávněnou výhodu z nepovoleného ale zavedeného označení. Slováky to poškozuje a žádají nápravu.

Unijní úředníci to s Českou republikou zkusili po dobrém. Pětileté vyjednávání svědčí o benevolenci. Zlé jazyky říkají, že Češi nejednali s bruselskými inkousty poctivě. Prý slibovali odstranění nepřípustného označení a povídali dojemnou historku o obrovských škodách z nepoužití již vyrobených nádobek s nápisem máslo. Jen staré piksličky dobereme, na nových máslo nenapíšeme... A pak si nemohli vzpomenout.

Po letech čekání to už naštvaní bruselští úředníci museli dát k soudu. Ten nemůže rozhodnout, než že odstranění názvu nařídí. Pokud Češi neposlechnou, udělí v další instanci soud mastnou pokutu, kterou bude srážet Brusel z částek posílaných České republice. Pokutu za agilního producenta bude platit daňový poplatník, dokud si doma neudělá pořádek.

Suma sumárum: O tom, že nesmíme užívat název pomazánkové máslo, víme osm let. Náš nynější údiv je pokrytecký.

Psal o tom v květnu 2011 dnes už zesnulý Jiří Havel ZDE

0
Vytisknout
8708

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012