Nemravná novela exekučního řádu

13. 11. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 1 minuta

1. 1. 2013 vstupuje v platnost novela exekučního řádu, o které se téměř nemluví a pokud ano, hovoří se o tom, jak je tato novela progresivní (například ZDE).

Součástí schválených změn je ovšem nehorázné nemorální posílení pravomocí exekutorů, kteří od tohoto data mohou bez varování zablokovat účet manžela či manželky dlužníka, aniž by tento musel o exekuci uvalené na partnera vůbec vědět! Mnoho rodin se tak dostává do obrovské existenční nejistoty, kdy mohou rázem přijít o jediný příjem rodiny!

Tato informace je ověřená na exekutorském úřadu a změny se podle těchto informací vztahují i na stávající exekuce! Většina lidí o této změně zřejmě nemá tušení.

Mí velice blízcí známí, kteří spolu žijí více jak třicet let a kteří po nevydařeném podnikání manžela úspěšně překonali mnoho osobních krizí, se rozvádějí. Zablokování účtu manželky by pro ně znamenalo pád na hranici naprosté chudoby a rozvod před koncem roku je jedinou obranou.

Nesou to velmi těžko, ale přesto jsou si vědomi, že mají veliké štěstí. O této změně se dověděli včas a mohou provést nutná opatření. Média v tomto směru překvapivě nejsou zrovna sdílná a jen opětovně potvrzují svou roli kolaborantů. Toto je jediný článek, který jsem na internetu nalezl.

Nejsem v tomto oboru odborně způsobilý, spoléhám pouze na informace exekutorského úřadu. Prosím proto čtenáře Britských listů o hlubší analýzu přijaté novely a masové šíření této informace, aby se mohla včas dostat k dalším ohroženým rodinám.

0
Vytisknout
21940

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012