Začíná další krizový summit EU. Přinese kromě sporů něco důležitého?

14. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropští lídři se dohodli na stabilizaci evropského finančního systému prostřednictvím zřízení bakovní unie. Ale se čtvrtečním začátkem dalšího z krizových summitů, kde se má o této otázce rozhodovat, opět narůstají neshody. Summit pravděpodobně přinese mizerné výsledky a současně spoustu dohadování.

Summit probíhá v Bruselu od čtvrtečního večera do pátku včetně a má rozhodnout o jedné věci: Společné instituci, která by měla na starosti bankovní dozor. Jenže některé členské státy si přejí zjednodušit přístup svých bankovních sektorů k unijní podpoře ze straně fondu ESM, mj. obejít finanční závazky národních vlád. To se týká zejména Španělska, jehož pozici podporuje Francie. Obě země prosazují společný bankovní dohled nejpozději od počátku roku 2014.

Druhá skupina bohatých zemí v čele s Německem považuje naopak bankovní unii za kontrolní nástroj a přeje si stabilizovat evropský bankovní systém, jenže ne na vlastní náklady. Tyto země se obávají, že jejich střadatelé by nakonec museli zaplatit za cizí banky. Proto jsou ke společné ochraně depozit velmi skeptičtí.

Třetí skupina kolem Velké Británie, tvořená zeměmi mimo eurozónu, si přeje zabránit vzniku jakékoliv společné instituce, která by vykonávala bankovní dohled pod hlavičkou Evropské centrální banky. Jako nečlenské země měnové unie se obávají, že by takovou instituci nemohly nijak ovlivňovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6456

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012