Pokleslá forma implikuje pokleslý obsah

18. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Reaguji na článek Frekvence 1: Zdroj sprostoty.... Už před několika lety jsem se obrátil na představitele (asi tehdy i majitele) rádia Evropa 2, (mimo toto zastřešuje skupina několik dalších, mj. Frekvenci 1, Rádio Bonton...) prezidenta mediální skupiny Lagardére Active ČR a - světe nediv se, "rytíře umění a literatury Franouzské republiky" pana Fleishmanna píše Václav Senjuk.

Bylo to na Žofíně, na Konferenci HN k médiím, a to s poznámkou, že úroveň češtiny u jeho moderátorů je hluboko pod jakoukoli kritiku, o jejich míře soudnosti ani nemluvě.

Napadl mě tehdy, že požadavek na jazykovou čistotu je pokrytectví, že svoboda národa spočívá i ve svobodě užívat jazyka, jak si text a lid vyžaduje.

Bylo toho víc, namítal jsem i to, že primitivní jazyk znamená i primitivnější myšlení obce posluchačské a podobně, naneštěstí na jeho odpověď už mi nebylo umožněno odpovědět.

Tak až teď a v kostce - myslím, že ve Francii by za takové prznění jazyka byl navržen na zbavení občanství, ale v ČR je tato jazyková zločinnost tolerována, ba vítána, zřejmě. Článek, na který reaguji, jen dokládá, že pokleslá forma přímo implikuje pokleslý obsah - a to nejen v rádiu a ani ne jenom v médiích.

0
Vytisknout
7913

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2012