V důsledku recese v Evropě stoupne letos globálně počet nezaměstnaných na 202 miliony

22. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Konstatovala to ve zprávě, zveřejněné včera v noci, Mezinárodní organizace práce, instituce OSN. V roce 2012 bylo bez práce asi 197 milionů lidí a téměř 40 milionů lidí opustil trh práce, protože se pro ně ukázalo nemožným získat zaměstnání. V letošním roce stoupne počet nezaměstnaných o dalších 5,1 milionů a v dalším roce o 3 miliony. Hospodářská krize v eurozóně má globální dopad, protože došlo k poklesu mezinárodního obchodu.

Mezinárodní organizace práce obviňuje z krize "nerozhodné" politiky:

"Nekoherentní monetární a fiskální strategie, přijaté v různých zemích, a nesystematický přístup k finančnímu sektoru a státní zadluženosti zejména v eurozóně edl v globálním měřítku k nejistotě. V mnoha zemích se investice dosud nevrátily k situaci před krizí.

Zvlášť znepokojující je nezaměstnanost mladých lidí, která přesáhla ve Španělsku a v Řecku padesát procent. Globálně dosáhla nezaměstnanost mladých lidí 16,2 procent a očekává se, že do roku 2017 stoupne na 12,9 procent. V rozvinutých ekonomikách je asi 35 procent mladých lidí mimo hospodářský proces po dobu půl roku nebo déle.

Mezinárodní organizace práce naléhá na vlády, aby zastavily vládní škrty, které globální hospodářskou krizi silně prohloubily:

"Vládní škrty a nekoordinované pokusy podporovat konkurenceschopnost v několika evropských zemích zvýšily riziko deflační spirály nízkých platů, slabší spotřeby a klesající globální poptávky. Ve světle deficitu globální zaměstnanosti a spotřeby musejí země přizpůsobit tempo své fiskální konsolidace hlubinné síle své ekonomiky a uznat, že bude zapotřebí krátkodobých ekonomických stimulů, aby se země osvobodily od dluhového břemena růstem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6339

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013