Obama: "My, občané, chápeme, že naše země nemůže být úspěšná, pokud se v ní daří jen zmenšující se skupině bohatých a ostatní bojují o přežití"

22. 1. 2013

čas čtení 2 minuty



Byla to vášnivá výzva k rovnosti, ke kolektivnímu akci ve prospěch veřejného dobra. Před osmsettisícovým davem u Kapitolu přednesl Barack Obama svůj inaugurační projev. Plný energie, na niž jeho stoupenci dlouho čekali, konstatovaly v pondělí Channel Four News. Prezident obhajoval svou agendu práv pro homosexuály, na obranu životního prostředí a proti globálnímu oteplování, svou reformu přistěhovaleckých zákonů, a také ostře zkritizoval poražené Republikány. Byl to po často frustrujícím čtyřletém prezidentském období projev plný vzoru, konstatoval reportér Matt Frei.

"Možnosti Ameriky jsou neomezené," řekl Obama ve svém projevu. "Protože vlastníme všechny charakteristiky, který tento svět vyžaduje. Mládí. Energii. Rozrůzněnost. Otevřenost. A nekonečnou schopnost riskovat a talent vymyslet se znova, v nové verzi. Mí přátelé Američané, jsme stvořeni pro tuto chvíli a pokud budeme jednotni, budeme úspěšní. Protože my, občané, chápeme, že naše země nemůže být úspěšná, pokud se v ní daří jen zmenšující se skupině bohatých a ostatní bojují o přežití. My, občané, dnes prohlašujeme tu nezřejmější pravdu. Že všichni jsme stvořeni sobě rovnými. Je to ta hvězda, která nás pořád vede."

Obamova včerejší inaugurační řeč byla oslavou rozrůzněnosti, která zahrnula bezprecendentním způsobem nejen černochy, ale i homosexuály a hispánce. Obama pokračoval:

"Naše cesta neskončila, dokud nebudou naše manželky, naše matky a dcery vydělávat tak, aby to odpovídalo jejich práci. Naše cesta neskončila, dokud nebude s našimi homosexuálními bratry a sestrami zacházeno podle zákona rovným způsobem jako s kýmkoliv jiným. Naše cesta neskončila, dokud nenalezneme lepší cestu, jak přivítat snažící se přistěhovalce, plné naděje. Kteří pořád ještě vidí Ameriku jako zemi příležitostí. Dokud inteligentní mladí studenti a inženýři nebudou přijati do našich řad, namísto, aby byli z této země deportováni."

0
Vytisknout
6500

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013