Česká republika mezi Hulvátovem a Sprosticí

19. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Když máte přítelkyni nebo partnerku, která jisté úkoly nerada dělá, tak když jim dáte krásný náhrdelník, tak to posílí vztahy," řekl v televizní debatě Karel Schwarzenberg, aby "objasnil" uplácení rebelujících poslanců ODS. Miloš Zeman ho (pokud je to ještě vůbec možné) trumfnul výrokem, že "Knížata měla právo první noci, a tak zdegenerovala, neboť ty nevolnice nemusela znásilňovat, vydávat na to energii. Zatímco my zemani jsme si museli svá práva vždy vybojovat, proto jsme nedegenerovali," čímž de facto prohlásil znásilnění za eugenický test. Uchazeči o prezidentský úřad v ČR se tak dělí na toho, který ženu považuje za úplatnou služku, a toho, který v ní vidí kořist a objekt násilí. Bude opravdu zajímavé sledovat, kdo z nich nakonec mezi oddanými voličkami získá větší oblibu.

Agitátoři jsou doslova neúnavní ve vymýšlení údajně zásadních údajně ideových důvodů, proč má být jeden ze zbylých prezidentských kandidátů výrazně lepší, než ten druhý. Ve skutečnosti se takové důvody nedají nalézt ani pod elektronovým mikroskopem. Zeman není o nic "levicovější" než Schwarzenberg, pokud máme schopnost sledovat celé spektrum jeho rétoriky a uchováváme si schopnost dát do souvislosti jeho minulou rétoriku a minulé činy. Schwarzenberg je pokusem instalovat na Hradě zástěrku pro Kalouska, Zeman ztělesněním touhy po osobní revanši a pomstě na "zrádcích", kteří podle programu chtějí v zásadě totéž, co tvrdí, že chce on sám.

Byl by to překrásný studijní materiál o patologii české politiky, kdybychom nakonec s důsledky tohoto monstrózního divadla nemuseli nejméně dalších pět let žít.

Ještě nedávno mohli Češi povzneseně litovat Slováky za to, že "jejich" dominantní samec na takzvané levici je mnohem horší než velká většina toho, co nabízí česká sociální demokracie.

Teď si ovšem vyberou prezidenta mezi senilní Kalouskovou zástěrkou a neskutečně narcistním politickým dinosaurem; v rámci berlusconizace politiky dospěli na půl cesty mezi Hulvátovem a Sprosticí.

Zlatý Fico.

0
Vytisknout
16217

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013