Italská politika ve slepé uličce:

Beppe Grillo odmítl koaliční dohodu s levicí

27. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Problémy italské politiky se ve středu zintenzivnily, když Beppe Grillo, bývalý komik, jehož Pětihvězdičkové hnutí se spektakulárním způsobem prosadilo ve volbách, vyloučilo podporu vládě, kterou by utvořila centristická levice. Grillo označil jejího šéfa za "mrtvého muže" a doporučil mu, aby rezignoval.

Grillo zahrnul vlnou urážek Piera Luigiho Bersaniho, šéfa Demokratické strany, který v úterý nabídl Grillovu Pětihvězdičkovému hnutí olivovou ratolest ve snaze vytvořit reformistickou vládu. Bývalý komik to vyloučil a zdůraznil, že jeho voliči budou v parlamentě hlasovat jen o jednotlivých zákonech individuálně.

"Pětihvězdičkové hnutí nepodpoří ani Demokratickou stranu, ani nikoho jiného," napsalo Grillo na svém blogu. V parlamentě bude hlasovat pro ty zákony, které mu budou vyhovovat, ať je navrhne kdokoliv."

Grillův postoj vyvolal hněv u mnoha jeho stoupenců, kteří ho pod jeho článkem kritizovali za to, že odhazuje cennou příležitost. "Jsem členem Pětihvězdičkového hnutí od samého začátku," napsal jeden komentátor. "Jestliže mi Demokratická strana dává možnost proměnit Itálii v civilizovanou zemi, jestliže navrhuje zavést zákon proti střetu zájmů a zákon proti korupci, jak to mohu ignorovat?"

Jedinou jinou možností pro Demokratickou stranu je utvořit opoziční smlouvu s Berlusconiho stranou. K tomu však zřejmě nedojde.

Mezitím byl italský šéf státu Giorgio Napolitáno donucen zrušit recepci v Berlíně s německým politikem, který charakterizoval Berlusconiho i Grilla jako "klauny". Osmasedmdesátiletý prezident Napolitano, jemuž končí funkční období v květnu - což dále komplikuje situaci v italské politice - odvolal svou schůzku s Peerem Steinbrückem poté, co se ten vyjádřil, že byl šokován výsledky italských voleb. Široce respektovaný prezident Napolitano je bývalý komunista, avšak nemá nic společného ani s Grillem, ani s Berlusconim.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
10674

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2013