Jak "skvěle" se mají čeští důchodci v mezinárodním srovnání?

12. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Čeští důchodci se prý mají lépe, než američtí. Tvrdí to studie francouzské finanční firmy Natixis, o níž včera široce informovala česká média. Zadavatel zkonstruoval složitý index zahrnující kromě výše příjmů např. i naději na dožití, dostupnost sociální a zdravotní péče, kvalitu životního prostředí a další faktory. Česká republika se pak mezi 150 zeměmi umístila na 17. místě před Slovenskem a USA. To se ti čeští důchodci ale mají!

Leč pochybnosti přesto hlodají a člověku to nedá. Jak vlastně vypadá táž zpráva v jiných médiích určených pro odlišné publikum? Že tam má úplně jiný spin? Apel na americké zaměstnance, aby převzali větší díl odpovědnosti za své zabezpečení ve stáří?

Ejhle, on se v USA prodává produkt důchodového spoření s názvem Natixis/Coface Us Group 401k Retirement Plan. Přitom se nezdá, že by se tomuto fondu zrovna dvakrát dařilo. To už je pořádná motivace zadat třeba i nějakou studii, která by v klientech podpořila touhu produkt zakoupit. Trochu je vyděsíme, ať platí.

A česká média samozřejmě reklamu tvářící se jako nezávislá studie přespinovala, aby posloužila coby omluva asociální politiky Nečasovy vlády...

Vždyť co by ti důchodci ještě chtěli. Mají se líp než Američané!

0
Vytisknout
19571

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2013