Obama: Írán je "nejméně rok" vzdálen od jaderné zbraně

15. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Írán je více jak rok od výroby jaderné zbraně, řekl prezident Barack Obama v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 2 TV. Podle Obamy je také výroba jaderné zbraně uzavřením okna příležitosti, po němž by USA ukončily diplomatické snahy. Obama se za několik dnů chystá k návštěvě Izraele a premiér Benjamin Netanjahu se snaží přimět ho k závazku ohledně vojenské akce proti Íránu. Doposud marně. Americký prezident se nechce zavázat k útoku.

Americké zpravodajské zdroje tvrdí, že nemají důkazy o rozhodnutí Íránu vyrobit jadernou zbraň. Je zřejmé, že zlepšuje své kapacity, ale nikoliv, že bylo přijato politické rozhodnutí o výrobě jaderné zbraně.

Írán odmítá, že by měl v úmyslu vyrobit jadernou zbraň, a tvrdí, že jeho jaderný program slouží energetice a zdravotnickým programům.

Podle Obamy při návštěvě Izraele nebude řečeno nic zásadně nového. Írán je předmětem sankcí a probíhají diplomatická jednání. Pokud by se otázku podařilo vyřešit diplomaticky, bylo by to podle slov amerického prezidenta trvalejší řešení. (Západní analýzy možného vojenského útoku ukazují, že by se tak podařilo íránský program maximálně o několik let zpomalit - pozn. red.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9203

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2013