Rozbije Británie Evropskou unii?

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Naléhání britského konzervativního premiéra Davida Camerona, aby se znovu začalo jednat o smlouvách Evropské unie, může vyvolat celou řadu riskantních hlasování o budoucnosti EU v různých evropských zemích, varují soukromě vysocí činitelé v Bruselu. Poukazují na to, že zatímco měl Cameron během své návštěvy ve Washingtonu jednat jménem EU a podporovat potenciálně velmi výhodnou obchodní smlouvu mezi EU a USA, využil této příležitosti k útokům na Evropskou unii.

Bruselští činitelé také poukazují na ironii toho, že zatímco britský ministr financí George Osborne v úterý v Bruselu požaduje, aby Evropská unie ostře zasáhla proti neplacení daní globálními společnostmi, jeho strana mezitím v Londýně hovoří o tom, že Británie z EU vystoupí.

Politikové v Bruselu uznávají, že velké politické změny v eurozóně v důsledku měnové krize budou vyžadovat nové vyjednání podmínek členství. Avšak varují před plány znovu otevřít vyjednávání o základních dokumentech EU. Pozměněná Lisabonská smlouva by totiž nutně vyvolala požadavky na referendum v Irsku a v Dánsku. Pak by následoval dominový efekt: Holansko, Švédsko, Francie.

Brusel je také frustrován, že Cameron a britská Konzervativní strana nedaly vůbec najevo, co vlastně chtějí na smlouvách Evropské unie měnit. V pondělí byla v Bruselu delegace z Konfererace britských průmyslníků a snažila se tam zjišťovat, jaké změny Británie požaduje, protože britská vláda ji o ničem takovém neinformovala. Britská minstryně vnitra Teresa Mayová nebyla v kontaktu s evropskou komisařkou pro policejní záležitosti od loňského roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9006

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2013