Kdo se o nás lépe (ne)postará

17. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 3 minuty
Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg prozradil občanům České republiky tajemství. Totiž, že se nemají hned bouřit, když je jejich historické a kulturní bohatství prodáváno do zahraničí, protože v zahraničí se o ně postarají lépe.

"Jak známo, palác nemůžete odnést. Co tam je a má uměleckou hodnotu, je pevně součástí budovy, takže z toho nic odstraněno býti nemůže, a budou se o to lépe starat než my," shrnul situaci ministr.

Není nad to vědět, v jak dobrých rukou se nacházíme. Teď jenom můžeme očekávat, kdy nám někdo sdělí, že náš stát se příliš neumí postarat o naše zdraví, naše zajištění ve stáří, o naši bezpečnost, vzdělanost, o rovnost před zákonem, o naši kulturu -- v tomto výčtu by se dalo pokračovat. A že by nebylo od věci podívat se po někom v zahraničí, kdo by to zvládl lépe.

Takovéto poselství je od vrcholného politika zarážející. Argument, že si nový vlastník nemůže koupený objekt nikam odvést, neobstojí. Může si s ním v každém případě dělat, co se mu zamane. Může ho zbořit, přestavovat, může ho využívat k různým účelům. Bylo opravdu nezbytné tento pražský historický skvost prodat do zahraničí? A kdy se dozvíme skutečnou cenu, za niž byl prodán? Až když bude takzvaně s křížkem po funuse?

Dodnes nevíme, jaký konkrétní majetek bude vydán v rámci tzv. církevních restitucí. Na obzoru se začal navíc rýsovat další spor mezi státem a katolickou církví o katedrálu Sv. Víta.

Po Lobkovickém paláci přijdou na řadu možná další památky. I když to ministr zahraničí zatím popírá, nelze vyloučit, že dojde k prodeji zámku ve Štiříně.

"I v případě, že to, co se děje kolem Václava Hrubého by byla akce pouze těch několika jedinců, je ta bohužel odraz atmosféry, kterou tu vytvořila vláda ČSSD," láteřil kdysi bývalý ministr zahraničí, Zieleniec na adresu ministra Jana Kavana. Nelíbilo se mu, že Jan Kavan odvolal ředitele zámku Hrubého.

"Nebyl odvolán na základě osobních názorů, ale na základě neuspokojivých hospodářských výsledků," vyjádřil se k odvolání ředitele Hrubého o nějaký ten pátek později jiný ministr zahraničí,

Schwarzenberg. Tentokrát to žádnou bouři ve sklenici vody nevyvolalo, tentokrát je to jistě správné rozhodnutí. A tentokrát již asi na comeback Hrubého na scénu nedojde. Zkrátka, když dva dělají totéž, není to totéž, v politice to pak platí dvojnásob.

Když jsme u odvolávání kvůli "neuspokojivým hospodářským výsledkům", možná by nebylo od věci, aby si vláda Petra Nečase nejprve zametla před vlastním prahem. Škrtá se škrtá, a ekonomika ne a ne růst, spíše naopak. Kde jenom udělali zanícení škrtači chybu?

Třeba jenom nastal čas si uvědomit, jak se kdo o nás (ne)stará. Zamyslet se, jak hájí naši zvolení představitelé naše zájmy -- a zda by tyto zájmy neměly být hájeny lépe. Abychom nedopadli jako buštěhradský zámek, který sice zazářil v kauze Davida Ratha, ale jinak nestojí nikomu za pozornost a čeká, dokud nespadne.

0
Vytisknout
8668

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013