Pokrytectví nejhrubšího zrna

21. 5. 2013 / Josef Babor

čas čtení 2 minuty

Pan rektor Jihočeské univerzity Grubhoffer se rozhořčeně dovolává akademických svobod a zaštiťuje se přitom apolitičností vysokoškolského prostředí. Přitom on sám osobně byl ústřední postavou politického útoku proti demokraticky zvolené radní jihočeského kraje.

Pan rektor tím zřejmě naznačuje, že prezident rektorům do jmenování profesorů mluvit nesmí, zatím rektoři smějí mluvit do jmenování demokraticky zvolených radní? Není to pokrytectví nejhrubšího zrna?

Dále pan rektor doufá, že prezident republiky co nejdříve podlehne jejich nátlaku a podepíše, co mu rektoři předložili. Rektor Hampl se přitom odkazuje na nechtěnou praxi minulého režimu. Režimu, který měl nebo spíše neměl dostatek odvahy k tomu, aby tituly získané na základě politického zadání oddělil od ostatních titulem RSDr., zatímco dnes se rozdávají všeobecně uznávané tituly prominentům na plzeňských právech nebo pražské škole finanční a správní.

Doufám, že páni rektoři, kteří vystudovali za minulého režimu, ve kterém získali své tituly, je dodnes vnímají jako něco méněcenného a zmanipulovaného. Doufám také, že v době, kdy studovali na svých fakultách, protestovali proti nespravedlnostem, které je podle jejich vyjádření doprovázely.

Velice rád bych slyšel jejich vyjádření, jak aktivně vystupovali proti křivdám minulého režimu v době svých studií. Mám tím na mysli začátek 80. let a ne jejich konec.

Na závěr, páni rektoři, naše paměť nesahá pouze do roku 1948 a moc dobře si pamatujeme i prezidenty, kteří podepsali vše, co jim předložili.

Pokud je pravda, že pan prezident neudělil profesuru na základě sexuální orientace žadatele, zdůrazňuji žadatele, hluboce s tím nesouhlasím a doufám, že odmítnutý uchazeč se obrátí na soud, kde předloží všechna fakta dokladující oprávněnost k získání odpovídajícího titulu.

0
Vytisknout
15705

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013