Není i post poslance pro Nečase trafikou? Spíše dar nebes (oplátkou za církevní restituce)

19. 6. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

V souvislosti s událostmi posledních dnů se dost intenzivně přetřásá i otázka, co pro odstupující politiky je a není "trafika" ve smyslu korupce. Postup při vyslovování důvěry vládě, kdy s cílem zabránit jejímu pádu se "dobrovolně" postu poslanců vzdali "tři rebelové ODS" Tluchoř, Fuksa a Šnajdr, dal podnět k všeobecné kritice odpůrcům takových praktik, které jsou považovány za formu úplatkářství, jinými slovy korupce. Jakkoliv byla kritika takřka na denním pořádku, ODS se od ní distancovala s tím, že jsou to běžné politické praktiky. "Dnes pomohu já Tobě, zítra pomůžeš Ty mě", těmito slovy to okomentoval a obhajoval dnes už "padlý" (nebo podlý?) P. Nečas. Aféra se rozhořela poté, co byla zadržena a vzata do vazby pravá ruka už bývalého premiéra "paní vrchní ředitelka" Jana Nagyová. Ta v tom údajně měla "prsty", když dojednávala odstoupení tří jmenovaných výměnou za lukrativní posty ve společnostech s účastí státu. Takové jednání policie a státní zastupitelství považuje za korupci. Nutno poznamenat, jak se nyní často na obhajobu těchto vekslů dovolává ODS nebo i TOP09, že podobných transakcí bylo v minulosti více. To je pravda, ale nikdy neměly tak vyhraněný korupční charakter, zvláště, jednalo-li se o tak podstatný účel, jako bylo zabránit pádu vlády.

Názory na tyto "běžné politické praktiky", rozumějme handle, veksly, kšefty, vše pod jednotným názvem korupce, jsou různé. Představitelé politické strany, která tyto čachry umožnila (ODS), tento způsob odměňování za loajalitu a věrnost "rodné straně" tvrdě obhajují, praktiky a způsoby bagatelizují a takovou praxi povyšují na základní systém (pravicové) politiky. V tomto duchu se nechal slyšet i "erudovaný" právník M. Benda, podle kterého takové jednání nemůže být posuzováno jako trestný čin a v podstatě je pro něj tato záležitost banalitou. Opačného názoru jsou však opoziční parlamentní strany, velká část veřejnosti, resp. policie a státní zastupitelství, kteří takové praktiky nejen morálně odsuzují, ale považují i za trestně protiprávní jednání. Tím více, že to byla právě ODS, která si ve svém programovém prohlášení dala do vínku "boj proti korupci". Ten boj sice byl, ale pouze slovně deklarován a populisticky proklamován, nicméně "skutek utek", resp. dohnán byl až u již zmíněné J. Nagyové.

A nyní to podstatné. Petr Nečas byl "odejít" z nejvyššího postu politického dění, z postu premiéra koaliční vlády ČR. Nikoliv jen za "prkotiny" a nepodstatných okolností, ale naopak z důvodů, které jsou víc než vaz lámající, tedy z důvodů naprostého politického selhání. Jak sám uvedl, rezignoval nejen na post premiéra, ale i na předsedu strany. Z jeho strany by to mohlo být považováno ze gesto, ale není. To že chce zůstat pouze řadovým poslancem, je pro něj příliš velký pardon, protože z titulu jeho předchozí činnosti, při detailním, odpovědném a objektivním hodnocení by nutně muselo vyjít resumé, že svou politickou činností poškodil nejen ODS, tu vezmi čert, ale poškodil stát, společnost a potažmo občany. Petr Nečas, coby představitel (ne)vítězné strany ve volbách, při zisku nepodstatných, v poměru na počet voličů (nevoliče nevyjímaje) cca 20% hlasů (ztráta 15% a nejhorší výsledek v historii ČR), spolu s koaličními stranami, přesto vládla všem občanů republiky. Nemluvě o tom, že P. Nečas a celá ODS, zradila svůj volební program, učinila řadu nelogických a protiprávních kompromisů a ústupků, vše za cenu udržet se u moci a vládnout (spolupracovat s kmotry, lobbisty, a "bojovat proti korupci"), svým jednáním umožnil vládní garnituře spáchat na občanech tolik špatnosti a zla, že by za to mohl být (resp. měl by být) trestně stíhán. Jakkoliv je politika všeobecně chápána jako "špinavá hra", vždy a v každém případě jde o charakter lidí, tj. zda, čestných, poctivých a spravedlivých, nebo o gaunery, zloděje, prospěcháře, intrikány, kteří sledují jen své výhody na úkor společnosti a občanů. Nebudu se mýlit, když mezi ně patří i "pan čistý", dnes už notně umouněný a spráskaný Petr Nečas.

Bude-li mu ponechán (z hlediska práva oprávněně) post poslance, domnívám se, že je to velký ústupek jeho morálním pokleskům a je ponejvíce na voličích ODS, jak se s touto skutečností vyrovnají. Vždyť on byl jimi zvolen, on jim nasliboval "modré z nebe" (zůstalo jen u toho modrého, bohužel jen ptáka), on zradil tolik halasně proklamovaný volební program ODS i vlády, byl to on, co s prominutím posr... reformy ve školství, zdravotnictví, sKartu, II. pilíř důchodové reformy, byl to on, co kýval na úspory, škrty, omezení výdajů na policii, armádu, kulturu, školství, zdravotnictví, a byl to zase on, který se tak vehementně zasazoval o církevní restituce a finanční vyrovnání atd. atd. Zůstane-li mu post poslance, pak může děkovat Bohu, pokud v něj věří, ale široké veřejnosti to nejspíše přijde jako nespravedlivý dar z nebes, řečeno na dnešní hantýrku jako "trafika".

Petr Nečas si spackal zbytek svého života. Totálně propadl v politice, říká se tomu, že "shořel jak papírový čert", nejspíše kvůli svým mužským (rozuměj sexuálním) choutkám se nejen "odpravil" na své nejdůvěryhodnější a nedotknutelné spolupracovnici, která se mu odvděčila tím, že jej svým nezkrotným ambiciozním jednáním dostala nejen do kouta, ale dokonce jej vyhodila z obou nejvyšších politických sedel (vlády a ODS). Aby toho nebylo málo, se svou legitimní ženou se ( zřejmě kvůli "paní vrchní ředitelce") rozvádí, aby mu tak zbyl jen ten post a plat poslance (56 tisíc), ze kterého se bude muset nejen za výrazně horších podmínek uživit, ale navíc:

manželce (podle časopisu Týden) přenechá společné peníze -- zhruba dva miliony korun

zaváže se ke splátkám dvoumilionové hypotéky (16 200 měsíčně)

k dalším rodinným závazkům -- mimo jiné čtyřicetidvěmatisícovým alimentům

bydlení za 17 tisíc nájem

osobní výdaje

což by mu, podle téhož zdroje, mělo způsobit manko v příjmech cca 19 tisíc korun. Pravdou je, že plat poslance 56 tisíc je plat základní, takže k nim ještě zcela jistě přibudou nějaké poslanecké "prebendy", nicméně na "zlaté časy" Nečase může zapomenout.

Jistě to není ojedinělý případ, nicméně u P. Nečase jde přece jen o mnohem větší debakl, než u někoho jiného (např. Topolánek se se svou milenkou oženil, notabene ta nebyla v situaci, jako Nečasova milenka Nagyová). Buď jak buď, P. Nečas si vše zavinil sám, a to jak z hlediska politika, tak z hlediska osobního selhání. Je mi ho až trochu líto, na druhé straně mám za to, že si ani nic lepšího nezaslouží. Upřímně řečeno, mohl dopadnout i hůře! Zda s těmito možnostmi coby poslanec vydrží v lepším případě do května příštího roku, nebo se všechno zvrtne mnohem dřív a o snadno vydělané peníze přijde, je už otázka. Dřív nebo později si bude muset hledat práci (a věřím, že ji najde díky lidem, kteří mu mají být za co vděčni nebo zavázáni) a po třiadvaceti letech bude muset k obživě použít kromě své hlavy (obrazně řečeno) i své ruce. To by konec konců měli (mají) zapotřebí všichni, co v poslanecké či jiné sesli sedí stejně dlouhou dobu, jako on (např. M. Benda -- i když silně pochybuji, že zrovna on bude ke své práci potřebovat ruce, ty už dávno zakrněly). Tak to na světě a v ČR zvlášť, chodí.

0
Vytisknout
7291

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013