Rasové nepokoje v Českých Budějovicích

29. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Zhruba dvě stovky převážně Romů se po 13 hodině sešlo na českobudějovickém sídlišti Máj, kde probíhá shromáždění s kulturním programem Čikhatar Het/Z bahna ven II, které společně s místní romskou komunitou pořádá občanské sdružení Konexe. Shromáždění reaguje na protiromskou demonstraci, která začala v 16 hodin na na náměstí Přemysla Otakara II a sešlo se na ní asi 500 lidí. Ti se pak vydali na sídliště Máj, kde se pokusili zaútočit na poklidně shromážděné Romy. Policie proti nim zasáhla.

Lidé se tam sešli kvůli incidentu, při kterém se mělo dostat do konfliktu na dětském hřišti napřed několik dětí, pak jejich rodiče a další dospělí. Výsledkem konfliktu mezi Romy na jedné straně a Čechy na druhé straně bylo několik zraněných. Mezi zraněnými je i těhotná žena. Není jasné, kdo a jak konflikt začal, protože přesné příčiny a okolnosti incidentu policie zatím nezveřejnila.

"Shromáždění je na podporu místní českoromské sousedské komunity, za zlepšení sousedských vztahů," vysvětlil již dříve důvody shromáždění na sídlišti Máj serveru Romea.cz Miroslav Brož ze sdružení Konexe. "Preventivně jsme ohlásili zábor ulic na Máji, aby tudy neprošel pochod, s nímž by mohly být spojeny násilnosti. My pořádáme poklidnou akci," dodal k tomu pro server Deník.cz zástupce svolavatele Markus Pape. "Shromáždění jsme na radnici ohlásili již v pondělí," upřesnil pro server Romea.cz Brož.

Především Romové na shromáždění upozorňovali, že situace na sídlišti by se mohla zlepšít, pokud by Romové byli v policejních hlídkách. Na akci zaznělo několik projevů, zpívalo se a hrálo na hudební nástroje.

Další shromáždění začalo v 16 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.Těsně před jeho začátkem bylo na náměstí asi 200 lidí. Kolem půl páté stoupl počet lidí asi na 500. Mezi shromážděnými bylo i několik skupinek extremistů. Improvizovaným pódiem se stala Samsonova kašna. Podle serveru Deník.cz řečníci mluví o dvojím metru a zaznívají rasistická hesla.

Podrobnosti: ZDE

0
Vytisknout
11668

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2013