Edward Snowden stáhl svou žádost o azyl v Rusku

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower Edward Snowden stáhl svou žádost o azyl v Rusku, uvedl v úterý Kreml. Putin totiž jako podmínku udělení azylu uvedl, že Snowden nesmí dál zveřejňovat informace "poškozující americkou vládu". Za těchto podmínek by byl pro Snowdena azyl nepřijatelný.

Ekvádorský prezident Rafael Correa sdělil listu Guardian, že Ekvádor nezpracovává Snowdenovu žádost o azyl. Venezuelský prezident Nicolás Maduro řekl v úterý během své návštěvy v Moskvě, že si "Snowden zaslouží, aby ho svět ochránil". WikiLeaks v úterý oznámily, že kromě Ekvádoru a Islandu požádal Snowden o azyl 19 dalších zemí, včetně Venezuely, Číny, Bolívie, Francie a Německa.

Maduro uvedl, že Venezuela bude Snowdenovu žádost zkoumat, jakmile ji obdrží. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski uvedl, že "Snowdenova žádost o azyl nesplňuje formální náležitosti. Ale i kdyby je splňovala, nedoporučil bych ji." Finsko sdělilo, že podle finského zákona se žadatel o azyl musí vyskytovat na finském území, protože se žádostí nemůže zabývat.

Snowden obvinil v pondělí prezidenta Obamu v prohlášení, které vydaly WikiLeaks, že "zneužívá amerického občanství jako zbraně" a že vyvíjí nevhodný tlak na země, kde Snowden požádal o azyl.

Podle serveru WikiLeaks požádal Snowden o azyl v Rakousku, v Bolívii, v Brazílii, v Číně, na Kubě, v Ekvádoru, ve Finsku, ve Francii, v Německu, na Islandu, v Indii, v Itálii, v Irsku, v Holandsku, v Nikaragui, v Norsku, v Polsku, v Rusku, ve Španělsku, ve Švýcarsku a ve Venezuele.

Několik zemí však jeho žádost o azyl už otevřeně odmítlo, včetně Brazílie, Indie, Norska a Polska. Mnoho zemí uvedlo, že by musel být Snowden na jejich území, aby tam mohl požádat o azyl. Zatím jeho nejlepší šancí zůstává Venezuela, poté, co se o něm vyjádřil vstřícně nový venezuelský prezident.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7839

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013