Stanovisko iniciativy ProAlt k rozhodnutí Nejvyššího soudu

Zdrojem moci přestává být lid

17. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Včerejší rozhodnutí Nejvyššího soudu považuje iniciativa ProAlt za další potvrzení hluboké společenské krize, ve které se Česká republika nachází, a považuje je za nesprávné. Princip vyváženého postavení moci zákonodárné, výkonné a soudní je jedním ze základních předpokladů existence demokratického státu, který je tímto rozhodnutím výrazně narušen.

Toto rozhodnutí považujeme za závažný precedens, ve kterém soudní moc zasahuje do fungování moci výkonné a vytváří další novou variantu spravedlnosti.

Podle iniciativy ProAlt je postavené na nečitelně motivovaných legalistických východiscích a dále vzdaluje právo resp. jeho výklad principům elementární spravedlnosti.

Potvrzuje rovněž trend posledních let, ve kterém se rozhodování orgánů, jimž je správa země svěřena, vzdaluje potřebám občanů a za nimiž je příliš často možné tušit jinou motivaci než motivaci řádné správy země.

Ať byla motivace a způsob, kterým Nejvyšší soud došel ke svému rozhodnutí jakákoliv, svědčí o hlubokém odtržení soudní moci a její interpretace zákonů od procesů, které v zemi reálně probíhají a které ji pod hesly o demokracii oslabují.

Obáváme se, že zdrojem moci přestává být lid, jak je uvedeno v Ústavě. Zdrojem moci se stává obsazení rozhodujících postů v jednotlivých stupních a úrovních hierarchie veřejného života, které poté slouží ke svévolné a účelové interpretaci zákonů včetně zákonů regulujících ústavní pořádek. Poté, co konání Poslanecké sněmovny a vlády výrazným způsobem zhoršilo situaci občanů a vyvolalo jejich silnou nespokojenost, povede včerejší rozhodnutí NS k dalšímu oslabení důvěry v orgány státní moci a dále prohloubí krizi demokracie. Iniciativa ProAlt je proto odsuzuje.

Nejvyšší soud má ve svém webovém portálu uvedeno motto: "Demokracie není panováním, nýbrž prací k zabezpečení spravedlnosti. A spravedlnost jest matematikou humanity." Svým posledním rozhodnutím Nejvyšší soud tuto myšlenku zdiskreditoval, tak jako ji diskreditují parlamentní většiny posledních dvou parlamentů a jako ji diskreditovaly vlády Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečase.

Ondřej Lánský, mluvčí ProAltu

Pavel Novák, mluvčí ProAltu

0
Vytisknout
15600

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013