V důsledku nátlaku od britské vlády uzavřel Guardian publikační dohodu o Snowdenově dokumentaci s deníkem New York Times

24. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský deník Guardian uzavřel partnerskou dohodu s americkým listem New York Times, v jejímž rámci americký deník získá přístup k určité části tajné dokumentace, kterou prozradil whistleblower Edward Snowden. Dohoda s New York Times byla uzavřena poté, co se stal Guardian terčem nátlaku britské vlády, aby odevzdal Snowdenovu dokumentaci britské špionážní organizaci GCHQ. "S deníkem New York Times a s dalšími nyní partnersky spolupracujeme a budeme dál publikovat tyto informace," uvedl Guardian ve svém oficiální prohlášení.

Novináři v Americe jsou chráněni prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu a v praxi státu zabraňuje umlčet sdělovací prostředky soudním příkazem či předběžnou cenzurou.

Cílem dohody Guardianu s listem New York Times je dál odhalovat americké špehování veřejnosti a znemožnit britské vládě, aby se zmocnila Snowdenovy dokumentace. Snowden si je vědom této dohody.

Právě uzavřená spolupráce mezi listem Guardian a deníkem New York Times byla uzavřena podle podobného precedentu z roku 2010, kdy Gaurdian, New York Times a německý Der Spiegel publikovaly společně informace z amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem WikiLeaks.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5286

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013