Urychlení odjezdu inspektorů naznačuje, že k útoku na Sýrii dojde ještě dnes v noci

30. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Oznámený odjezd inspektorů OSN ze Sýrie - původně měli odcestovat až zítra ráno - naznačuje, že americko-francouzský útok patrně přijde ještě dnes v noci.

Podle původního plánu měly být provedeny útoky střelami s plochou dráhou letu na zhruba 50 vybraných cílů, mezi nimiž byl např. heliport, kde jsou umístěny syrské bitevní vrtulníky. Američtí plánovači si však stěžují, že Asad mezitím začal své síly rozptylovat, jednotky stáhnul do opevněných pozic a techniku přemístil tak, aby minimalizoval dopady krátkého soustředěného útoku, který by měl trvat dva nebo tři dny. To nutí americké plánovače průběžně aktualizovat plán útoku podle toho, jak se mění dislokace syrských jednotek.

Je málo pravděpodobné, že by se Syřanům podařilo zopakovat výkony Srbů v Kosovu, kteří na základě maskování a širokého využití klamných cílů překvapivě účinně minimalizovali vojenské ztráty způsobené nálety NATO. Na druhé straně ovšem plánované dvoudenní či třídenní nálety - pokud u nich zůstane - nemohou zásadním způsobem ohrozit vojenskou převahu režimu Bašára Asada nad povstalci.

0
Vytisknout
7526

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013