Zaútočil syrský režim v Gútě raketou, kterou nemá ve výzbroji?

30. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ozbrojené síly syrského režimu mají ve výzbroji asi tucet modelů mnohohlavňových raketometů - některé z nich poněkud starší, některé novější. O výzbroji "pretoriánské" 4. obrněné divize, kterou Západ viní z chemického útoku v Gútě, přitom platí, že zahrnuje vždy jen ty nejmodernější dostupné modely.

Na fotografii publikované listem Guardian vidíme zbytky dělostřelecké rakety, která měla údajně sloužit k dopravě bojové chemické látky na cíl v Gútě. Ze země trčící pevný šestiramenný stabilizátor s "límcem" na pokřivené ocelové trubce se zbytky příruby ukazuje na nějaký zastaralý typ dělostřelecké rakety s nadrážovou hlavicí a šípovou stabilizací. Takováto konstrukce se již desítky let nepoužívá, vznikla v době 2. světové války jako výsledek snahy použít stávající prachové motory raket menších ráží (jichž byl okamžitě k dispozici velký počet) v kombinaci s větší a účinnější hlavicí. Tento přístup představoval "z nouze ctnost", poněvadž měl zřetelné nevýhody: Raketa má nevýhodný aerodynamický tvar, je "těžká na hlavu", pohonné hmoty tvoří jen malý zlomek hmotnosti tělesa, dostřel je mizerný (několik málo kilometrů).

Žádná z alespoň poněkud moderních dělostřeleckých raket není takto konstruována. Používají se zásadně hlavice rážové (o průměru stejném jako tělo rakety, nikoliv "bakule" připevněné na mnohem tenčí tělo rakety přírubou) a je snaha konstruovat raketový motor tak, aby se při zásahu cíle rozložil na střepiny, protože u starých raket (jako u té na snímku z Guardianu) představují tyto části v zásadě "neužitečnou" zátěž.

Je tedy pravděpodobné, že nejmoderněji vyzbrojená jednotka syrské armády použila nějaký zoufale zastaralý typ dělostřelecké rakety s velmi malým dostřelem odpálený z dosud neznámého odpalovacího zařízení, aby nasadila chemické zbraně proti civilistům na povstaleckém území? A proč svědkové hovoří jen o dvou raketách, když běžná odpalovací zařízení pro rakety tohoto typu bývala mnohonásobná - řekněme minimálně šestinásobná - a standardní způsob použití předpokládal odpálení kompletní salvy?

Na tyto otázky inspektoři OSN nejspíš neodpoví. Ale o to více by měly zajímat veřejnost opakovaně vystavenou kategorickému tvrzení některých západních vlád, že údajné chemické zbraně v Gútě nasadil zcela nepochybně Asadův režim.

0
Vytisknout
12912

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013