Kdo pomůže financovat plat pro paní, která dělá pro lidi všechno?

6. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Narazil jsem na text pana Graciase, který se ocitl v problémech díky exekuci.

Zaujala mě v tom textu zmínka o osobě "s hodně nalomeným zdravím, ale přesto bez možnosti získání invalidního důchodu". Přesně o takové osobě vím, píše Lumír Vitha

Paní Jarošová je "zdravotně znevýhodněná". Tedy prakticky nezaměstnatelná. To je v našem kraji s vysokou nezaměstnaností odsouzení k živoření na sociálních dávkách. Nechci tady vypisovat seznam jejích neduhů, ale je jich dost a člověk by se těžko smiřoval jen s polovinou z nich. Bohužel ani jeden její neduh nedosahuje natolik katastrofických rozměrů, aby se vešel do nějakých státních tabulek, a na součet se nehraje. To je na úředníka moc...

Jak jsem řekl, normální smrtelník by si zoufal.

Ne tak paní Dagmar. Namísto fňukání nad osudem se rozhodla napnout všechny síly k záchraně bývalé lidové hvězdárny Boleslava Tecla v Moravské Třebové.

Hvězdárna vznikla v 70-tých letech minulého století. Po roce 1989 začala chátrat a chátrala až do roku 2009.

Svou nevyčerpatelnou energií se paní Jarošová zasadila o to, aby město Moravská Třebová, které prostřednictvím Domu dětí a mládeže hvězdárnu vlastní, alespoň souhlasilo s tím, že hvězdárnu opět uvede k životu.

4 roky "kmitá" okolo hvězdárny, opravuje, zdí, natírá, vymýšlí a vede programy pro děti i dospělé. Sama k nim vyrábí ceny, jezdí po kraji a přesvědčuje učitelky prvních stupňů, aby se se svými třídami zapojily do akcí jako Moje malá astronomie, Alfiáda a podobně.

Organizuje kroužky amatérských astronomů, pořádá pozorování pro veřejnost.

Bohužel zadarmo.

Na její podporu a za účelem získávání prostředků pro hvězdárnu jsme založili občanské sdružení Hvězdárna Moravská Třebová. Město další místo v DDM pro správce hvězdárny z finančních důvodů zřídit nemůže. A tak sháníme zdroje, kde se dá, abychom mohli naší Dášu zaměstnat a zajistit jí alespoň trošku důstojnou existenci a zázemí.

Protože pokud bude na hvězdárně profesionální síla, mnohem lépe se nám bude plnit hlavní poslání našeho občanského sdružení - úplná obnova a kompletní zprovoznění Hvězdárny Bohuslava Tecla v Moravské Třebové.

Pro děti, pro dospělé, pro všechny, kteří mají rádi přírodní vědy a kteří si třeba v budoucnu vyberou technické povolání. Takových lidí je totiž zoufale málo a společnost je potřebuje. Rádi uvítáme každou pomoc. V žádném případě ale nechceme být jen pasivními příjemci milodarů. Rádi na hvězdárně přivítáme všechny, kteří chtějí něco astronomického zažít.

Rádi za nimi přijedeme s naší mobilní hvězdárnou (dá-li Pán Bůh a podaří se nám ji zprovoznit ještě letos) . Co se děje na hvězdárně i v občanském sdružení se můžete podívat ZDE.

Koukám, že už jsem toho napsal dost, proto už jen závěrečný dotaz:

Myslíte, že byste našli způsob, jak nám pomoci získat prostředky na mzdu pro paní Jarošovou, byť na omezené období a v nevelké výši?

Děkuji vám za trpělivé přečtení a těším se na vaši odpověď. Příjemný den!

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2013