Evropská unie hlasovala pro právní kvóty pro ženy ve správních radách velkých podniků

21. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ženy zřejmě získají lepší přístup do správních rad podniků poté, co Evropský parlament drtivou většinou schválil návrh, aby byly velké firmy do roku 2020 donuceny naplnit své správní rady ze 40 procent ženami.

V současnosti tvoří správní rady podniků v Evropské unii z 85 procent muži. Podpora pro princip kvót žen pro podnikové správní rady roste. Evropská centrální banka si například vzala k srdci kritiku, že všech 23 členů její správní rady jsou muži, a tak oznámila v srpnu, že do roku 2019 bude 28 procent jejích vysokých manažerských pozic poskytnuto ženám.

Začátkem tohoto týden souhlasily největší politické strany v Německu, že zavedou do r. 2016 celostátní kvóty, podle nichž budou muset mít správní rady podniků alespoň 30 procent žen.

Evropský parlament hlasoval pro nové opatření takto: 459 poslanců bylo pro, 148 proti a 81 se zdrželo hlasování.

Podniky budou do roku 2020 muset změnit svá kritéria výběru osob pro správní rady tak, aby v případě, že je ženská kandidátka kvalifikována stejně dobře jako muž, byla dána přednost ženě. Francie, Holansko, Španělsko a Itálie a většina Skandinávie už kvóty žen ve správních radách vynucují.

Návrhy nyní musí schválit 28 členských zemí EU. Pokud by se proti návrhu postavil blok větších zemí, návrh by mohl být odmítnut. Britská vláda je proti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6771

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2013