Skončí Literárky?

5. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

S koncem roku přichází docela špatná zpráva pro pluralitu médií v České republice. Vydavatel Literárních novin Miroslav Pavel, který tento týdeník systematicky dotuje z vlastní kapsy velmi podstatnými finančními částkami, už to není do budoucna schopen dělat a oznamuje, že od ledna 2014 se týdeník bude muset proměnit na měsíčník.

Jak říkám, je to velmi špatná zpráva pro názorovou pluralitu české mediální scény. Nikdo netvrdí, že by redakce Literárních novin občas nedělala nějaké chyby, přesto se však tento týdeník, pod vedením Miroslava Pavla, za poslední čtyři roky proměnil ve velmi výrazné, důležité a užitečné periodikum, které profesionálním způsobem přináší české veřejnosti erudované a autoritativní informace, které nejsou k dispozici nikde jinde.

Že by bylo pravda, že česká čtenářská obec má inteligenční kvocient jen na bulvární nesmysly, které na ně chrlí deníky jako Mladá fronta Dnes či týdeníky jako Reflex či Týden, nebo ideologické kampaně, jaké šíří Bakalův Respekt? Že by česká čtenářská obec skutečně neměla na víc?

Vzhledem k tomu, že v současnosti hrozí vážná berlusconizace nejen české mediální, ale zároveň i politické a hospodářské scény, bude v zhoršující se situaci zapotřebí každého nezávislého, analytického a kritického hlasu.

Je tragickým obviněním české intelektuální obce, že více než desetimilionový národ prostě zjevně nemá na to, aby udržel při životě aspoň jeden papírový, inteligentní, nezávislý týdeník.

Literární noviny prodělávají velké peníze, protože mají jen 4000 platících předplatitelů. Na to, aby přežily bez horentních dotací z osobních zdrojů Miroslava Pavla, by potřebovaly 12 000 platících subskribentů. Znamenalo by to tedy, že by stačilo, kdyby každý z existujících předplatitelů sehnal dva subskribenty další.

Jak je možné, že Češi něčeho takového nejsou schopni?

Jedno vydání Literárních listů stojí, proboha, 36 Kč! Roční předplatné je 1572 Kč. Tomu, kdo si objedná Literární noviny dvakrát, bude vydavatelství posílat třetí výtisk zadarmo na libovolnou adresu v ČR.

Proč lidi tento projekt nepodpoří? Otevřeli jste někdy tento týdeník? Zjistíte, že stojí za to, a že by vlastně mělo být povinností občana, který se nechce chovat jako ovce, přispět k tomu, aby tento alternativní hlas nezanikl.

A mimochodem, toto není placená reklama. Britské listy nemají z podpory Literárních novin vůbec nic. Šéfredaktor je prostě přesvědčen, že by neměl zaniknout tento nezávislý a důležitý hlas.

http://literarky.cz/predplatne

predplatne@literarky.cz

0
Vytisknout
11355

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013