Koutek reklamní tuposti:

Slaďte (ne)zdravě?

13. 12. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Propagátoři společnosti FAN sladidla zvolili pro aspartamové sladidlo této firmy slogan "Slaďte zdravě". Kvůli nestrannosti jsem po zadání hesla "aspartam" do internetového vyhledavače nezvolil žádnou ze stránek, zabývajících se zdravou výživou, ale internetovou encyklopedii Wikipedia, která se v článku "Aspartam" distancuje od "konspirativních webových stránek" k danému tématu a vybrané údaje má v tomto případě vzácně pečlivě zdrojované. Namátkou:

"Studie provedená v roce 2012 odhalila negativní vliv dlouhodobé konzumace aspartamu na nervovou soustavu krys." (tamtéž, zdroj č. 18)

"Aspartam je velmi nebezpečný při poruchách enzymatické činnosti, které jsou příčinou onemocnění zvaného fenylketonurie (PKU). Osoby postižené touto nemocí nemohou v těle přirozenou cestou snižovat látky, které vznikají z aspartamu (aminokyselina fenylalanin). Aspartam obsahuje mimo jiné právě fenylalanin, který při zmíněné nemoci tělo nedokáže zpracovat. Vysoká koncentrace fenylalaninu v krvi tak může způsobit poškození mozku." (tamtéž, zdroj č. 20)

"U citlivějších osob se použití aspartamu mohou objevit silné bolesti hlavy. Kromě toho byly zaznamenány bolesti břicha, nevolnost, zmámenost, poruchy vidění, ztráta paměti, deprese a alergie kůže. Před nedávnem se objevily poznatky, které vyvolaly diskusi o tom, že aspartam je rizikovým faktorem při vzniku mozkových nádorů." (tamtéž, zdroj č. 21)

Při inzerci produktu, který obsahuje takto mírně řečeno kontroverzní látku, je slogan "Sladíme zdravě" čítankovou ukázkou reklamní tuposti.

Za snímek a námět převzatý z jeho facebookového profilu děkuji panu Martinu Vozkovi.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

0
Vytisknout
12510

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2013