EU pozastavila jednání s Ukrajinou

15. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropská unie pozastavila jednání s Ukrajinou o obchodní a asociační dohodě, protože nezískala "jasný závazek" prezidenta Viktora Janukovyče, že takovou dohodu podepíše. Oznámil to eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. Toto oznámení odráží rostoucí frustraci Bruselu a nepochybně dále vyostří napětí na Ukrajině, kde už několik týdnů probíhají masové protesty proti prezidentovi. Ten dohodu s EU na ruský nátlak již jednou odmítl podepsat.

Janukovyč se pokusil uklidnit demonstranty prohlášením, že dohodu podepíše - ale nikoliv nyní. Avšak představitelé EU to označili za lest a hodlají v rozhovorech pokračovat teprve tehdy, až ukrajinské úřady prokážou zřetelné odhodlání smlouvu podepsat.

Jedním z požadavků opozice je, aby již vyjednaná dohoda byla okamžitě podepsána.

Aktuálně v Kyjevě probíhají paralelně demonstrace odpůrců Janukovyče ze západní Ukrajiny a příznivců z proruského východu země. Momentálně je klid, ale existuje riziko střetů.

Po posledním pokusu o vyklizení Náměstí nezávislosti opozice obklopuje prostor novými barikádami, aby zabránila dalšímu zásahu bezpečnostních složek.

Janukovyč namítá, že asociační a obchodní dohoda ohrozí mnoho podniků závislých na obchodu s Ruskem. Připouští tak, že je pod silným tlakem z Moskvy, která si přeje, aby se Ukrajina místo k EU připojila k jí vedené celní unii. Moskva už zavedla celní obstrukce a zakázala ukrajinskou čokoládu; existují obavy, že bude taková opatření stupňovat, pokud se Kyjev sblíží s Bruselem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9919

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2013